2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Május 19. 15:35, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: Samorin.sk

Somorja: Emléktáblát helyeznek el az egykori zsinagóga falán

Somorja: Emléktáblát helyeznek el az egykori zsinagóga falán

Az eseményre a samorin.sk/somorja.sk városi weboldal cikke hívta fel a figyelmet. A Városháza által kiadott közleményt változtatás nélkül közöljük.

Városunkban számos olyan kezdeményezés látott és lát napvilágot, amely a múlt megőrzését szolgálja. Nemrégiben történelmi olvasókönyv jelent meg Somorjáról, a Pomléban emlékpadokat helyeztek ki nagyjaink tiszteletére, weboldalon gyűjtik a városunkról készült régi fotókat, több szabadtéri történetifotó-kiállítást láthattunk a közelmúltban, cikksorozat indult a somorjai színjátszás történetéről, kiállítás nyílt a Trianont követő átrendeződésről, idén átadjuk a kitelepítési emlékművet, és még sorolhatnánk.
Egy kis csapat most azon munkálkodik, hogy emléket állítson városunk holokauszt idején elvesztett zsidó közösségének, melynek 505 tagja – egész családok, a csecsemőtől a nagyszülőkig – kényszerült a XX. század derekén elhagyni szülővárosát. Közülük mindössze harminchatan tértek vissza a koncent¬rációs táborok poklából.

Neveik részben somorja anyakönyvében, részben az izraeli Yad Vashem archívumban maradtak fenn. A rendelkezésre álló doku¬mentumokból a Mezey Márta anyakönyvvezető, Veres Gábor alpolgármester, Kiss Csaba galériavezető (At Home Gallery) és Jávorka Tamás önkormányzati képviselő alkotta előkészítő bizottságnak mintegy 360 nevet sikerült azonosítania. Munkájukat értékes szakmai tanácsokkal Ján Hevera segítette.

A 360 nevet és a holokauszt során odaveszett somorjaiak életkorát is tartalmazó speciális, rozsdamarta acéllemezbe lézerrel gravírozott emléktáblát a Kovács utcai zsinagóga falán helyezik el.

„Régi adósságunkat törlesztjük azzal, hogy emléket állítunk az egykori somorjai zsidó hitközség tagjainak, családjaiknak. Az elmúlt években önkéntesek, illetve a város és a megye segítségével sikerült felújítani a tejfalusi és a somorjai zsidó temetőket. A hamarosan kihelyezésre kerülő emléktábla talán hozzájárulhat ahhoz, hogy ne felejtsünk, s hogy ilyen tragédia többé ne történhessen meg. Nem titkolt szándékunk, hogy a somorjai zsidó temető siratóházát, a bet taharát is felújítsuk, egyedülálló objektummal gyarapítva a Somorján található emlékhelyek számát” – mondta Jávorka Tamás önkormányzati képviselő.

A tábla elkészítésének és felszerelésének költségei 3500 eurót tesznek ki.

Önkéntes felajánlásokat Somorja Város bankszámláján fogadunk, melynek azonosítói a következők:
IBAN: SK58 5200 0000 0000 0575 6544
VS: 620021

Az adományozó nem köteles feltüntetni a nevét.

A gyűjtéshez Orosz Csaba polgármester saját költségvetési alapjából 2000 euróval járul hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.