2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Március 23. 18:09, szerda | Helyi
Forrás: Jávorka Tamás / Somorja és Vidéke

Somorja: Emléktábla a holokauszt áldozatainak emlékére

Somorja: Emléktábla a holokauszt áldozatainak emlékére

Június 19-én avatják Somorján azt az új emléktáblát, amelyet a város a holokauszt áldozatainak emlékére helyez el a Fő utca kolostor felőli részén, a régi zeneiskola előtt lesz, ott, ahol egykor Wolf doktor háza állt.

A speciális acéllemezből készült táblára lézerrel gravírozzák fel az áldozatok nevét és életkorát. A kezdeményezés azért is fontos, mert a világban zajló események tükrében fontos, hogy minél többen megtudják, hova vezet a gyűlölet és a szűnni nem akaró hatalomvágy.

A cikk a Somorja és Vidéke aktuális számából való.

„Az átadást eredetileg tavaly augusztus végére terveztük, az emléktábla a somorjai zsinagóga elé került volna, de ez az elképzelés végül nem valósult meg. A tervvel foglalkozó munkacsoport kereste a megoldást, több elképzelés is felmerült. Az egyik, hogy a Pozsonyi úton, a körforgalom mellett helyezzük el az emléktáblát, illetve, hogy a régi zeneiskola előtt, ahol régen Wolf doktor háza állt. Az idősebb somorjaiak még emlékeznek rá. Végül ezt a tervet fogadtuk el, mert frekventált helyen van; nem úgy, mint a zsidó temető, amely szintén felmerült lehetséges helyszínként” – tudtuk meg Veres Gábor alpolgármestertől.

A szükséges engedélyeket már beszerezte az önkormányzat. Az emlékhely látványtervét Jávorka Tamás képviselő, építész készítette. 15–20 négyzetméteres területről van szó, amelyet saját világítással szerelnek fel. A táblát egy szentgyörgyi cég készítette el.

„Tájékoztattuk a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközséget arról, hol alakítjuk ki az emlékhelyet. Elöljárói ideálisnak találta a helyszínt” – mondta az alpolgármester.

Tavaly összesen 60 ezer eurós megyei támogatással sikerült felújítani a somorjai zsidó temetőt és a siratóházat, a bet taharát. Mivel a hivatalos átadóünnepség a járvány miatt elmaradt, a munkacsoport úgy döntött, azokat is az emléktáblával együtt adják át június 19-én, annak a tragédiának az emlékére, hogy a második világháború idején május és június hónapban hurcolták el a somorjai zsidókat. A tervek szerint az átadás napján tematikus kiállítás nyílik a siratóházban a zsidó temetési szertartásról. „Erről még egyeztetünk a pozsonyi zsidó kultúra múzeumával, Ján Hevera helytörténésznek is nagyon sok anyaga van. A megemlékezés, a siratóház átadója és a kiállításmegnyitó 14 órától kezdődne a temetőben, majd 16 órától az emléktábla leleplezése következne. Ezután a szlovák és a magyar gimnázium diákjai olvasnak fel részleteket a Somorján született, Amerikában élő írónő, a holokauszt-túlélő Livia Bitton-Jackson könyvéből.

A somorjai zsidó közösség 505 tagját – egész családokat, a csecsemőtől a nagyszülőkig – hurcoltak el a 2. világháborúban. Közülük mindössze harminchatan tértek vissza a koncentrációs táborok poklából. Az áldozatok neve részben somorja anyakönyvében, részben az izraeli Yad Vashem archívumban maradt fenn. A rendelkezésre álló dokumentumokból mintegy 360 nevet sikerült azonosítani. (l)

A somorjai holokauszt-emlékhely vizualizációja, forrás: Jávorka Tamás, ABJ Kft.

Az írás a Somorja és Vidéke 2022/3. számában jelent meg.

Címkék: holokauszt, somorja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.