2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. Február 12. 18:39, szombat | Helyi önkormányzati
Forrás: samorin.sk

Somorja: a képviselőtestület jóváhagyta a 2022-es évi költségvetést

Somorja: a képviselőtestület jóváhagyta a 2022-es évi költségvetést

Február 10-én, azaz csütörtökön tartotta soron következő ülését a somorjai városi képviselőtestület, amelyen elsősorban a 2022-es költségvetés volt a téma.

Az önkormányzati tanácskozás összefoglalóját a samorin.sk városi weboldal tette közzé.
Somorja idén 17 849 104 euróból gazdálkodik. A költségvetés hosszas egyeztetés eredménye, amely során mindegyik szakbizottság érvényesíteni tudta a maga prioritásait. Prioritása az oktatási intézmények, valamint az idősek és rászorultak megsegítésére kialakított szociális háló zavartalan működése, elsősorban a rezsiköltségekre szánt összeg növelésével. A dologi kiadások idén mintegy 15,3 millió eurót tesznek ki, ebből az oktatási intézmények fenntartására 8,3 millió eurót fordít a város. A költségvetés továbbra is az előző évek szintjén támogatja a kulturális szervezetek, valamint az önkéntes tűzoltóság működését, míg a sportklubok támogatására fordítandó összeget 5 ezer euróval növeli, 120 ezer euróra. Megmarad a 2021-ben elindított participatív költségvetés 15 ezer eurós kerete, amely szükség esetén a beérkező lakossági pályázatok minőségétől függően bővülhet.

A tervezett beruházások között elsősorban utak, járdák és parkolók felújítása és építése szerepel, mintegy egymillió euró értékben. A tervek szerint idén új aszfaltburkolatot kap a Víztorony, a Halász és az Őszirózsa utca, valamint a Gazdasor alsó része és a buszpályaudvar melletti út. Járda épül a Kovács utcában, ugyanakkor felújítják a járdát a Kereszt és az Első utcában Tejfalun, a Mező utcában, valamint a Gazdasoron. Ősszel elkezdődhet a nyugdíjasklub korszerűsítése is, amely jó eséllyel még idén befejeződik. Elmozdult a holtpontról az ifjúsági park építésének projektje is a Billa parkolója melletti területen. Jó ütemben halad a tervdokumentáció kidolgozása, a véleményeztetés és az engedélyeztetés. Mivel a kivitelezést akadályozó, valamint a beteg fákat csak a vegetációs időszakon kívül lehet kivágni, legkorábban a következő időszakban valósítható meg.

A 2022-es költségvetés a pályázati lehetőségekkel is számol. Pályázati támogatással megvalósítható projekt lehet idén a Corvin Mátyás Alapiskola atlétikai pályájának teljes körű felújítása, tartanborítású futópálya létesítése. Másik, nemkülönben fontos projekt lehet a hővezetékek cseréje a Duna utcában, amire az MPBH lakáskezelő vállalattal közösen pályázik a város. A büdzsében az ezekhez szükséges önrészt is elkülönítették. A kisebb volumenű tervek közül említést érdemel a Bél Mátyás Alapiskola melletti sportpálya műfüvének cseréje, valamint játszóterek, kerékpárparokolók és -megőrzők létesítése.

Somorja idei költségvetése, amelyet a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott, dinamikusnak és ambiciózusnak tekinthető, a növekedést, a fejlesztést tartja szem előtt.

A képviselő-testület április 14-én tartja következő ülését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.