2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Április 24. 14:20, szombat | Helyi önkormányzati
Forrás: samorin.sk / Nyitókép: somorja.sk

Somorja: a képviselő-testület fontos dolgokban döntött

Somorja: a képviselő-testület fontos dolgokban döntött

A cikk a somorja.sk városi portálon jelent meg, amelyet változtatás nélkül közlünk.

Április 22-i ülésén városunk képviselő-testülete 16 napirendi pontot vitatott meg.
Orosz Csaba polgármester megnyitóját követően városunk főellenőre, Lelkes János foglalt állást a város és a hatáskörébe tartozó költségvetési szervezetek 2020. évi zárszámadásáról. Elmondta, hogy nagyon pozitívan értkeli a város tavalyi gazdálkodását, amely reális és pontos képet nyújt a pénzügyi helyzetünkről. „A város jól gazdálkodott, vagyona tavaly 2,9 millió euróval növekedett” – mondta.
A következő napirendi pontban a képviselő-testület megvitatta és elfogadta a város egyik legfontosabb dokumentumát, a területfejlesztési terv negyedik módosítását. Fő célja, hogy irányt szabjon a város fejlődésének az ingatlan-beruházások terén, valamint behatárolja az építkezések formáit és módjait, zónákra lebontva. A jóváhagyott változat nem számol a város beltelkeinek kibővítésével.

A testület megszavazta azt a javaslatot, amely az Ambrózia Idősotthon új pavilonjában létesítendő gondozószolgálati háznak a szolgáltatók állami hálózatába történő besorolását teszi lehetővé. Az idősek által igénybe vehető szolgáltatások köre így Somorján hamarosan egy újabb szegmenssel bővül.

Az ülés további részében a testület városi tulajdonú ingatlan értékesítésére, bérbeadására és teherszerződés elfogadására vonatkozó javaslatok ügyében hozott döntést, majd az ifjúsági-, sport- és kulturális támogatások kerültek terítékre. A bizottsági elnökök arról számoltak be, hogy a pályázás és rendezvények szervezése iránti érdeklődés Somorján a koronavírus-járvány ellenére sem csökkent, s az önkormányzat 2021-ben is ugyanolyan mértékű támogatást tud nyújtani a város területén tevékenykedő szervezeteknek, mint tavaly.

Az interpellációk során Méry János képviselő felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a magántulajdonban lévő parcellákra is vonatkoznak a hulladékgazdálkodás törvényben lefektetett szabályai. Ezen a téren határozottabb fellépést vár a városvezetéstől. A lakossági felszólalások során Fehér Ferenc több kifogást fogalmazott meg a város működésével kapcsolatban, kiemelve az élet különböző területein a kétnyelvűség hiányát. Orosz Csaba válaszában kifejtette: a város e tekintetben is kizárólag a törvényes keretek között mozoghat, a kétnyelvű feliratok alkalmazására legfeljebb motiválhatja a magánvállalkozókat.

Az ülés legvégén tárgyalta a testület a város participatív vagy részvételi költségvetésének szabályozását, amely lehetővé teszi, hogy lakosaink közvetlenül is bekapcsolódhassanak a döntéshozatalba. A szabályozást a testület elfogadta.
Az április 22-én zajlott képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve és határozatai hamarosan elérhetők lesznek városunk honlapján. A következő plenáris ülésre a tervek szerint 2021. június 24-én kerül sor.

Címkék: somorja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.