2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Október 21. 13:03, csütörtök | Világ
Forrás: Michigan University

Sokk: az Egyesült Államokban minden harmadik hétéves gyereknek már van közösségi profilja

Sokk: az Egyesült Államokban minden harmadik hétéves gyereknek már van közösségi profilja

A valamivel idősebb fiatalok esetében ez a szám még rosszabb – derül ki a Michigani Egyetem által elvégzett kutatásból. A felmérés során ezer USA-beli szülőt kérdeztek meg gyermekeik médiafogyasztási szokásairól.

Az elkészített anyaghoz adott válaszokból kiderült, hogy a tengerentúlon a 7-9 évesek egyharmada, míg a 10-12 évesek közel fele használja a közösségi portálokat. Ennek ellenére a szülők közül csupán minden hatodik alkalmaz digitális gyermekvédelmi szoftvert vagy funkciót. Sőt, öt szülőből kettő úgy vélte, hogy a számukra túlzottan időigényes a csemetéik digitális tevékenységeinek a felügyelete.

Ennek ellenére a szülők többsége aggódott a gyermekei online biztonsága miatt. A legtöbben attól tartottak, hogy a gyerekeik megosztják a személyes adataikat az interneten, vagy nem tudják megkülönböztetni egymástól a valódi és az álinformációkat, illetve, hogy nem képesek felismerni a magukat gyereknek kiadó felnőtteket. A számos biztonsági aggály ellenére is túlzottan ritka a szülői felügyelet. Az apukák és anyukák egyötöde ismerte el, hogy kevés információval rendelkezik a digitális médianevelésről és körülbelül az egyharmaduk nyilatkozta azt, hogy nagyon időigényes a csemetéi online jelenlétének ellenőrzése vagy egyszerűen értelmetlennek nevezte azt az állandóan elérhető kiskapuk miatt.

Sarah Clark, az egyetem munkatársa azt javasolta, hogy a szülők jelszavakkal zárják el a hozzáférést bizonyos honlapok esetében vagy válasszanak időkorlátozást és gyermekbiztonságos alkalmazásokat. Emellett mindig figyelniük kellene a megtekintett tartalmakra és ismerniük kellene azokat az embereket, akikkel a gyerekeik kommunikálnak. Hasznosak lehetnek az iskolák alkalmazásajánlásai is.

Mindentől függetlenül a szülőké a felelősség akkor, ha lehetővé teszik a csemetéik számára a közösségi platformok felkeresését, hiszen ebben az esetben nekik kell a megfelelő digitális környezetet biztosítaniuk ehhez a tevékenységhez. Nekik kell felvilágosítaniuk a gyermekeiket arról, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk, mivel járhat a személyes adataik megosztása vagy az idegenekkel való kommunikáció. Clark szerint szabályokkal, ellenőrzési funkciókkal és rendszeres beszélgetésekkel megtanítható a gyerekeknek a közösségi oldalak biztonságos kezelése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.