2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Január 12. 22:32, szerda | Kzélet
Forrás: -MP- / Nyitókép: Hírnavigátor

Semjén Zsolt Vs. Bambi

Semjén Zsolt Vs. Bambi

„Ha az állatokat emberként kezeljük, akkor az embereket állatként fogjuk kezelni,” mondta Semjén Zsolt, a Magyar Kormány miniszterelnök-helyettese.

Bizony, ez nem egy régi tanmese, nem is egy állatvédőellenes liga mottója, hanem ezek Semjén Zsolt önálló gondolatai, amelyeket saját, vadászatról szóló könyvének bemutatóján öntött szavakba. A miniszterelnök-helyettes Walt Disney Bambiját is megemlítette. Mint megtudtuk, a rajzfilm eklatáns példája annak, milyen veszélyeket hordoz magában az állatok humanizálása. „A vadászat kitörölhetetlen az emberiség történetéből, a vadászat az ember antropológiai öröksége,” folytatta az okfejtést Semjén A vadászat választott engem című könyv szerdai, budapesti bemutatóján.

A Nimród Könyvek első kötete Semjén Zsolt vadászatról szóló filozófiai írásait és Bayer Zsolt novelláit tartalmazza. Az írásokat Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotásai és Vásáros Zsolt építész installációi egészítik ki. Semjén szerint a könyvek útravalóként szolgálhatnak azok számára is, akiket még nem fogott meg a vadászat szépsége. A könyvben érveket sorolnak fel a vadászat lényege és annak szükségessége mellett. Például a miniszterelnök-helyettes adatai alapján őseink 99%-a vadászott, és amennyiben ezt a tevékenységet nem űzték volna ilyen sikeresen, úgy sem mi, sem pedig a vadászatot ellenzők nem léteznének ma. Nem azt kell tehát megmagyarázni, hogy miért vadászik valaki, hanem azt, hogy miért viseltetik valaki előítéletes ellenérzéssel a vadászat és a vadászok iránt.

A vadász-filozófus egy példával zárta az abszurditásokat eddig sem nélkülöző gondolatmenetet: Walt Disney Bambija veszélyes trendeket rejt magában. Az állatok ilyesfajta humanizálása már csak egy lépésre választ el bennünket az emberek dehumanizálásától. Mint mondta, minden élőlényt megillet a tisztelet és bizonyos, a természet rendjének megfelelő jogok, de „az ember az ember, az állat pedig állat” – a vadászok pedig ennek az egyensúlynak az őrzői.

Kedves olvasó, ha a véleménycikkben felfedeztél némi hitetlenkedést és szarkazmust, az nem azért van, mert a priori minden rossz, amit Semjén Zsolt mond, hanem mert egy könyvbemutató során képes abszurd hasonlatokkal, képzavarokkal és víziókkal megerőszakolni egy egyébként fontos és szakmai érvekkel is elmagyarázható témát. Teszi mindezt úgy, hogy közben nem is a vadászat lényegére, szépségeire és szükségszerűségére, hanem a vadászatot ellenzőkre, pontosabban ezen személyek létezésének veszélyeire helyezi a hangsúlyt.

Ez a gáz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.