2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2021. November 30. 12:02, kedd | Kultúra
Forrás: ATEMPO.sk / Variety

Scorsese rendezheti a Grateful Dead-bandáról szóló filmet

Scorsese rendezheti a Grateful Dead-bandáról szóló filmet

Martin Scorsese, Hollywood egyik legendás direktora rendezheti azt a zenés életrajzi filmet, amely a Grateful Dead rockbanda történetét és frontemberének, Jerry Garciának életét mutatja be.

A főszerepet Scorsese egyik újkori kedvence, Jonah Hill vállalta. A rendező és a színész egyébként legutóbb 2013-ban dolgozott együtt, akkor a Wall Street farkasát hozták össze. Az egyelőre cím nélküli alkotásnak Scorsese nem csak rendezője, hanem producere is lesz – írja a Variety.com.

„A Grateful Dead 1965-ben alakult Kaliforniában, és az ellenkultúra egyik szimbólumává vált, miután 1967-ben kiadták debütáló albumukat. Garcia mellett az alapító tagok közé tartozik Bob Weir, Ron McKernan, Phil Lesh és Bill Kreutzmann. Az együttes közös munkájának Garcia 1995-ös halála véget vetett, de a banda népszerűsége fennmaradt: Garcia dalait a Dead & Company játssza,” foglalta össze a szinopszist az ATEMPO.sk kulturális portál cikke.

A banda egyébként tagja a Rock and Roll Hírességek Csarnokának is, az azonban nem derült ki, hogy Scorsese pontosan melyik időszakot öleli majd fel a filmben. Jonah Hill lelkes a projekttel kapcsolatban – egy instagram üzenetben osztotta meg, hogy ismét együtt dolgozik majd a mesterrel. A filmet az Apple készíti, ahol Scorsese éppen a Killers of the Flower Moon című westernen dolgozik Leonardo DiCaprio, Robert de Niro és Jesse Plemons közreműködésével.

A bandáról szóló film szkriptjét egyébként Scott Alexander és Larry Karaszewski jegyzi. A Grateful Dead még élő tagjai áldásukat adták a produkcióra, sőt executive producerként jegyzik majd őket a stáblistán Jerry Garcia lányával, Trixie Garciával együtt. Scorsese-nek nem ez lesz az első fontos zenei alkotása, korábban már több dokumentumfilmet is forgatott ebben a zsánerben: 1970-ben a Woodstock, 1978-ban Az utolsó valcer, 2011-ben George Harrison: Élet az anyagi világban és 2019-ben a Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story című produkciókat.

A Grateful Dead-hez való kötődése nem újkeletű. A rendező már 2017-ben foglalkozott a bandával, ekkor executive producere volt egy, az együttesről készült hatrészes dokumentumfilmnek, amely a Long Strange Trip címet viselte. Scorsese így nyilatkozott a rockbandáról: "Ők nem csupán egy banda. Saját bolygójuk volt, amelyet rajongóik milliói népesítettek be,” idézi a mestert a Variety.com.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 13. 23:15, csütörtök | Kultúra

Új basszusgitárost keres a dunaszerdahelyi Arizóna zenekar

A dunaszerdahelyi székhelyű Arizóna zenekarban megüresedett a basszusgitáros helye, így a banda egy felhívást tett közzé a közösségi portálokon. Mutatjuk, hol jelentkezhetsz!

2022. Január 13. 23:12, csütörtök | Kultúra

Highlights of Hungary-díj: szlovákiai magyarok a jelöltek között

Idén nyolcadik alkalommal adják át a Highlights of Hungary-díjat, amelyet az év legérdekesebb projektje, története vagy kezdeményezése nyerhet el.

2022. Január 13. 16:16, csütörtök | Kultúra

Magyarock: Valahol Európában

Vadiúj bemutatóval köszönti az újévet a Magyarock dalszínház. A Dés László és Nemes István alkotta darabot Komáromban is bemutatják. Az előadás időpontja: január 23, vasárnap este 18:00.

2022. Január 09. 01:55, vasárnap | Kultúra

Előzetes: folytatódik a Jégkorszak

Érkezik az Ice Age következő része, de a mozikat valószínűleg elkerüli. Íme a kedvcsináló.