2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Január 30. 17:59, vasárnap | Tech
Forrás: John Hopkins Egyetem / JHU HUB

Saját magán végzett sikeres bélműtétet egy robot

Saját magán végzett sikeres bélműtétet egy robot

A tesztoperáció során a gép hibátlanul, sok képzett és rutinos orvosnál is precízebben teljesítette a feladatot. Új fejezet nyílhat az orvostudományban?

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai alkották meg azt a robotot, amely önállóan végzett el sikeres bélműtétet egy sertésen. A The Guardian rámutatott, hogy a gépet kifejezetten úgy alkották meg, hogy egyedül tudjon úgynevezett kulcslyuk műtéteket végezni, vagyis a cél a minimál invazív sebészeti technikák alkalmazása volt.

A Smart Tissue Autonomous Robot (Star) laparoszkópos operációkat hajtott végre azért, hogy két béldarabot kössön össze egy állatban. A tudósok a Science Robotics oldalán hozták nyilvánosságra a tapasztalataikat. A szakemberek kiemelték, hogy a rendszer kiválóan végezte a munkáját, pedig rendkívül precíz műveletek és ismétlődő mozdulatok végrehajtására volt szükség. A béldarabok összekötésekor a sebészek keze nem remeghet, hiszen a legapróbb hiba is végzetes következményekkel járhat.

Axel Krieger, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, aki részt vett a Star kifejlesztésében, kijelentette, hogy ez volt az első olyan alkalom, amikor egy robot egy ilyen beavatkozást emberi segítség nélkül végzett el. A kutató hangsúlyozta, hogy az eredményeik azt mutatják, hogy a sebészet egyik legbonyolultabb és legérzékenyebb feladatát tudták automatizálni. Ráadásul a Star sokkal jobb eredményeket ért el, mint az emberek. Ebben segítségére volt egy újszerű vezérlőrendszer is, amely a műtéti tervet valós időben tudja a helyzethez igazítani. A gép egy 2016-os modell továbbfejlesztett változata, amelybe számos új funkció, például jobb képalkotó megoldások integrálhatók, ezáltal precízebbé tehető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.