2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2023. Február 15. 09:17, szerda | Világ
Forrás: aktuality.sk

Romániában 24 órán belül a második földrengésről számoltak be

Romániában 24 órán belül a második földrengésről számoltak be

5,7-es erősségű földrengés rázta meg Romániát kedden. Az elmúlt 24 órában ez a második ilyen erős földrengés az országban. Egyik esetben sem történt komolyabb kár.

A keddi földrengést 15 óra 16 perckor rögzítették az ország délnyugati részén fekvő Gorj régióban. A Román Országos Földfizikai Intézet adatai szerint az epicentrum 40 kilométeres mélységben volt.

A rengések Bukarestben is érezhetőek voltak.

A földrengést a román fővárosban, Bukarestben és az ország északi részén fekvő Kolozsváron is érezték. A közösségi oldalakon olyan videókat tettek közzé, amelyeken a földrengés következtében egyes termékek leestek a boltok polcairól – olvasható az Aktuality oldalán. A Gorj-vidéki hatóságok keddi közleményükben közölték, hogy nem kaptak hívást a földrengéssel kapcsolatban, és nem jelentettek károkat vagy személyi sérüléseket. Hétfőn 5,2-es erősségű földrengést rögzítettek Románia délnyugati részén. Az epicentrum 13,2 kilométeres mélységben volt. Mindkét földrengés után 3-as erősségű utórengésekről számoltak be a hatóságok – írja az aktuality.sk az AP-re hivatkozva.

A földrengések kialakulása

Természetes jelenségként a földrengés akkor következik be, amikor a Föld felszínén elhelyezkedő földkéreg egy bizonyos pontján hirtelen mozgás indul meg. Az ilyen mozgások általában nagy energiával járnak és nagyobb vagy kisebb mértékben általában károkat okoznak az épületekben és az infrastruktúrában. A földrengéseknek különböző erősségei vannak, és ezeket a Richter-skála segítségével mérjük. Az erősebb földrengések rendkívül pusztító hatással lehetnek, és akár egész városokat is képesek romba dönteni. A földrengések több oka is lehet, beleértve a tektonikus lemezek mozgását, a vulkáni tevékenységet, az emberi tevékenységet és az űrmeteorok becsapódását. Az ilyen jelenségek előfordulása természetes, és az emberi tevékenység általában nem befolyásolja őket, bár a modern technológia lehetővé teszi a földrengések előrejelzését és az emberi élet védelmét.

forrás: aktuality.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.