2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Szeptember 06. 14:51, hétfő | Tech
Forrás: Reuters

Robotok segíthetik a vakcina kinyerésének maximalizálását

Robotok segíthetik a vakcina kinyerésének maximalizálását

Az ötlet Thaiföldön született meg, ahol a robotok segítségével próbálják maximálisan felhasználni a kapott oltóanyagokat.

A Reuters írta meg, hogy a délkelet-ázsiai állam új módon igyekszik hasznosítani a kapott vakcinákat.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az országban túl kevés az oltóanyag, a 66 millió lakosnak csak a 9 százaléka van beoltva, ezért a szakemberek különböző ötletek segítségével próbálják meg maximálisan felhasználni a meglévő mennyiséget. Az egyik felmerült elképzelés az, hogy egy robotkarral az átlagosnál több vakcinát nyernének ki az egyes ampullákból. Az így megszerzett oltóanyag további 1,2 millió ember beoltásához lenne elegendő.

A Chulalongkorn Egyetem kutatói által kifejlesztett, AutoVac nevű robotkar négy perc alatt 12 dózist tud kinyerni egyetlen Astra Zeneca ampullából. Normális esetben egy orvos vagy nővér manuálisan 10 adag vakcinát szerezhet egyetlen fiolából. Juthamas Ratanavaraporn, a kutatócsoport vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy nem tudják garantálni, hogy minden ampullából sikerül 12 vakcinaadagot kinyerniük.

Az AutoVac prototípusának megalkotása eddig 2,5 millió thai bátba került. A gép darabára 76 ezer dollár, a következő 3-4 hónapban még húszat akarnak belőle legyártani. A szakemberek az AstraZeneca mellett hasonló sikereket értek el a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyagok esetében. A robotkar arra tökéletesen alkalmas, hogy segítse a fáradt orvosokat és nővéreket és átvegye ezt a feladatot, különösen annak tekintetében, hogy úgy néz ki, még jóideig szükség lesz a covid elleni védekezésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.