2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Január 12. 20:22, csütörtök | Kzélet
Forrás: Noviny

Rettentő magas előlegszámlákat küldtek ki a szolgáltatók

Rettentő magas előlegszámlákat küldtek ki a szolgáltatók

Kérdéses, hogy ki kell-e fizetni a magas előlegszámlákat, ami sok háztartást, de vállalkozókat is kellemetlenül meglepett az idei év elején.

A kormányfő január 11-én, szerdán, a kormány ülésén arról beszélt, hogy a szolgáltatóknak alacsonyabb árakkal kell kiküldeniük a korrekciós előlegszámlákat. A cégek állítólag erről nem tudtak, és arra hivatkoztak, hogy be kell tartaniuk az érvényes jogszabályokat.

„Sajnálom, hogy a számlákat küldő cégek nem követték azokat az eljárásokat, amelyeket a kormányülésen jóváhagytunk” – jelentette ki Eduard Heger miniszterelnök. A kormányfő azt állítja, hogy az elosztócégeknek ezt a hibát ki kell küszöbölniük. "Nem tartották be a rendelkezéseinket. Fontos, hogy a polgárok valós árakat fizessenek, és ne valami felfújt összegeket, amelyek akkor lettek volna érvényesek, ha nem avatkozunk be" - tette hozzá Heger.

A TV JOJ munkatársai e-mailben kérdezték Szlovákia legnagyobb forgalmazóit, hogy küldenek-e javított előlegszámlát, illetve mit tegyenek a vállalkozók a már megkapott számlákkal. Fizessenek, vagy várjanak? A ZSE nem válaszolt ezekre a kérdésekre, arra hivatkozva, hogy az ezzel a problematikával kapcsolatos tárgyalások még folynak.

A közép- és kelet-szlovákiai energiacégek már valamivel konkrétabbak voltak: "Ezen előlegek összegét azokból az árakból számítják ki, amelyeken a kereskedők az URSO által meghatározott referencia-időszakban kénytelenek voltak villamos energiát vásárolni ügyfeleik számára. Ennek alapján az SSE nem küld helyesbítő számlát ügyfeleinek" - tájékoztatott a Stredoslovenská energetika, a.s. szóvivője, Michael Krivá.

"Azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy az előlegeket szabályszerűen és időben fizessék be. Abban az esetben, ha a jóváhagyott kompenzációs folyamat változást hoz az előlegek meghatározásában, vagy a jóváhagyott folyamatok egyéb módosításait vonja maga után, haladéktalanul értesítjük ügyfeleinket" - válaszolt a Východoslovenská energetika a.s. szakembere, Katarína Šulíková.

Ezek a kijelentések nem teljesen egyeznek a miniszterelnök szavaival: "Beavatkoztunk ebbe a folyamatba, ezért örülök, hogy a polgárok megvédhetőek lesznek az áremeléstől. Szlovákia ebben valóban az elsők között van."

"Azt tanácsolom, hogy ne essünk pánikba. A következő napokban megtaláljuk a megoldást" - mondta Peter Švec, a gazdasági minisztérium államtitkára. A tárca egykori államtitkára, Karol Galek szerint a kormány egy hónapja megoldhatta volna az egész helyzetet a vállalkozók decemberi felhívásának megváltoztatásával, amelyből 250 millió euró maradt meg. „Ezt a pénzt a szolgáltatók közvetlenül felhasználhatták volna az előlegszámlák csökkentésére, amivel elkerültük volna a kialakult káoszt” – jelentette ki Galek.

„Megoldásokat keresünk, hogy elkerülhessük azt a kritikus helyzetet, hogy vállalkozását kelljen bezárni a kialakult válság miatt” – tette hozzá Švec. Miközben a kormány a megoldásokat keresi, Igor Matovič nem maradt el a hyrnevétől, és a Facebookon azzal az információval jelentkezett, hogy a gazdasági miniszter karácsony óta háromhetes nyaralását tölti. Azonnal érkezett a reakció a gazdasági minisztérium sajtóosztályától, amelyet Hirman miniszter véleményeként küldtek: "Az eddig elvégzett intenzív munka és tárgyalások után úgy gondolom, hogy holnap vagy hétfőn konkrét megoldásokat tudunk majd bemutatni a miniszterelnök úrral és kormánytársaimmal."

A segítségen tehát dolgozik a kormány, ám az igazság az, hogy az egész nyilatkozatból nem derül ki világosan, hogy a miniszter tényleg külföldön tartózkodik-e ebben a sok vállalkozó és háztartás számára kritikus időszakban. A TV JOJ munkatársai megpróbálták felvenni a kapcsolatot a szóvivővel, de a telefonja ki volt kapcsolva, és nem válaszolt az e-mailekre.

Forrás: noviny.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.