2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Április 04. 09:16, kedd | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Remišová: Az euróalapokat az emberek életére hatást gyakorló projektekbe irányítjuk

Remišová: Az euróalapokat az emberek életére hatást gyakorló projektekbe irányítjuk

Az új programozási időszakban 107 millió euró jut a Cseh Köztársaság és Szlovákia közötti közös, határokon átnyúló projektekre az Interreg Szlovákia-Csehország programon keresztül.

Ezek célja az életminőség javítása a cseh-szlovák határtérségben. Ezt Veronika Remišová (Za ľudí) a Szlovák Köztársaság beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs minisztere és Ivan Bartoš, a cseh helyi fejlesztési miniszter jelentette be Trencsénben.

Remišová szerint az Interreg Szlovákia-Csehország program első felhívásait áprilisban hirdetik meg. A cseh partnerekkel együttműködve hat felhívást hirdetnek meg 60 millió euró értékben. "Az euróalapokat olyan projektekbe fogjuk irányítani, amelyek valós és hosszú távú hatással lesznek az emberek életére, így javulni fog a határ menti térségben élők életminősége" - hangsúlyozta Remišová.

A 107 millió eurós csomagból legfeljebb 26 millió euró jut a környezetvédelemre és az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére - mondta. Ebből az összegből árvízvédelmi gátak építését, valamint az árvizek és az erózió következményeinek felszámolását finanszírozzák.

"Két felhívás is lesz, 15 millió euró a természet- és tájvédelemre, valamint 30 millió euró a közös kulturális örökségünk védelmére, a műemlékvédelemre és a turizmus fejlesztésére. Tízmillió eurót a helyi hatóságok közötti együttműködésre fordítanak" - tette hozzá az ideiglenes miniszter.

Bartos szerint az Interreg-program új programozási időszaka a Szlovákia és Csehország közötti korábbi évek sikeres együttműködésére épül. Kiemelte a diákok műszaki területen való foglalkoztatását javító programot vagy a Horňácko és Kopanice határ menti területek ökológiai stabilitásának javítását célzó projektet.

"Az Interreg-programok valóban népszerű eszköznek bizonyultak a határ menti területek fejlődésének támogatására. Az új időszakban a csehországi dél-morvaországi, zlíni és morva-sziléziai régiókban, valamint a szlovákiai Trencsén, Nagyszombat és Zsolna régiókban támogatunk projekteket" - tette hozzá Bartoš.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.