2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2022. December 07. 11:16, szerda | Világ
Forrás: ujszo.com

Putyint gúnyoló szobrot állítottak Prága egyik terén

Putyint gúnyoló szobrot állítottak Prága egyik terén

Ivan Konyev szovjet marsall valamikori szobrának a talapzatán helyezték el Vlagyimir Putyin orosz államfőt gonosz manóként ábrázoló szobrot.
Az elnököt gúnyoló szobor egy világtérképen áll. Balkeze egy gázvezeték csapját próbálja e

A szobor a perzsa mitológia egyik ismert alakjára, Ahriman démonra utal, aki az abszolút rossz megtestesítője – magyarázta Dusan Dostál, a mű készítője. A kovácsművészek nemzetközi találkozója alkalmával készítette az alkotó a Helfstyn várkastélyban. Dostál tervei szerint 30 napig lesz majd látható a szobor Prága 6. kerületének főterén, utána elárverezik, és a pénzből Ukrajnának vásárolnak majd fegyvereket – tette hozzá.

A téren álló Ivan Konyev szovjet marsall szobra 2020 tavaszáig volt kiállítva. Konyev 1945-ben a Prágát felszabadító szovjet katonák parancsnoka volt. Szobrának eltávolítását azzal idokolták a kerület politikusai, hogy a marsall elfogadhatatlan szerepet játszott 1956-ban Magyarországon és 1968-ban Csehszlovákiában. A szobor helyén a jövőben Prága felszabadításának szentelt új emlékművet terveznek majd állítani.

„Az új Putyin-szoborral arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a jelenlegi energiaválságért az orosz elnök személyesen is felelős. Felelőssége Ukrajna megtámadásában pedig nyilvánvaló” – fejtette ki Dusan Dostál, akinek a szobor kiállításában vállalkozók segítettek.

„Célunk a szobor segítségével felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy az ukrajnai probléma még nem oldódott meg, és továbbra is segítséget kell nyújtanunk Ukrajnának” – nyilatkozta az újságíróknak Dalibor Dedek, aki a kezdeményezést támogató vállakozók nevében szólalt fel.

Forrás: ÚjSzó

Címkék: karikatúra, prága, Putyin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.