2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 12. 15:01, kedd | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

PS: A kormány a saját propaganda-médiájává akarja tenni az RTVS-t.

PS: A kormány a saját propaganda-médiájává akarja tenni az RTVS-t.

Zora Jaurová (PS), a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselője úgy véli, hogy a javasolt terv kísérletet jelent az RTVS közszolgálatának megszüntetésére.

A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma által, az RTVS működésében bekövetkező változásokkal kapcsolatban benyújtott javaslat megerősíti, hogy Robert Fico (Smer-SD) kormánya a magyar autokrata forgatókönyvet követi, röviden irányítani és befolyásolni szeretné a közmédiát. Ezt Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) elnöke mondta keddi sajtótájékoztatóján a Szlovák Televízióról és Rádióról szóló, nyilvánosságra hozott törvényjavaslatra reagálva. Egyúttal bejelentette, hogy az ellenzék minden lehetséges eszközt be fog vetni a változtatások ellen.

"Amit a kormány bemutatott, az egy leplezetlen törekvés egy olyan propagandamédia létrehozására, amely szolgamódra segíti a kormányt, és amely oroszbarát narratívákat fog terjeszteni" - mondta Šimečka. Meggyőződése, hogy a kormány a magyar forgatókönyvet követi, amely nemcsak a biztonsági szervek, hanem a média fokozatos ellenőrzésére is törekszik. "Fontos, hogy ennek ellenálljunk" - hangsúlyozta Šimečka, hozzátéve, hogy a parlamenti ellenzéki tevékenység mellett a civil társadalom részéről is fokozott nyomásra számít. Emlékeztetett arra, hogy ez a politikai és civil ellenállás volt az, amely a büntető törvénykönyv módosítása esetében segített visszafordítani a kormány szándékát. Ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy március 15-én, pénteken nyilvános tiltakozást tartanak a törvényjavaslat és a kormány autokrata indítványozásai ellen Pozsonyban.

Zora Jaurová (PS), a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselője úgy véli, hogy a kormány által benyújtott törvényjavaslat megkíséreli az RTVS közszolgálatának megszüntetését. Figyelmeztetett arra is, hogy a lépések nemcsak a demokratikus alapelveket sértik, hanem a vonatkozó európai irányelveket is, amelyek a média független működésének egységes kereteit határozzák meg. Ezért felszólította a nyilvánosságot, hogy ne maradjon közömbös és tegyen azért, hogy ez a javaslat ne léphessen érvénybe. "Itt az ideje, hogy kiálljunk az RTVS mellett" - figyelmeztetett. Megerősítette azt is, hogy a PS kezdeményezni fogja a Nemzeti Tanács kulturális és médiabizottságának összehívását, valamint a benyújtott törvényjavaslat megvitatását az EU-nál.

A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma hétfőn (március 11-én) nyújtotta be a Szlovák Televízióról és Rádióról szóló törvénytervezetet, nem meglepően ismét rövidített tárcaközi véleményezési eljárásra. A jelenlegi intézményt nem kellene feldarabolni, de számos változtatást javasolnak. Az igazgatót ezentúl egy héttagú testület választaná meg, amely három, a miniszter által jelölt személyből és négy, a parlamentben választott tagból állna. Létrehoznának egy programtanácsot is, amelynek többségét a Nemzeti Tanács választja. Újra bevezetnék az állammal kötött szerződés intézményét is.

Forrás: teraz.sk

Címkék: propaganda, RTVS

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.