2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2020. Október 19. 14:01, hétfő | Helyi

Pozsonyi történelem: Kilencven éve hajózott ki az akkori Csehszlovákia legnagyobb hadihajója

Pozsonyi történelem: Kilencven éve hajózott ki az akkori Csehszlovákia legnagyobb hadihajója

Október az Első Csehszlovák köztársaság megalakulásának hónapja, idén (28.10.) ünnepelné 102. születésnapját. Ma viszont egy másik évfordulóról lesz szó.

Forrás: archív, Juraj Bohunský

Kilencven éve annak, hogy Komárom kikötőjéből kihajózott az akkori Csehszlovákia legnagyobb hadihajója, amely a President Masaryk névre hallgatott. A hajó a pozsonyi kikötőben horgonyzott. „Ma már nem látható, de annak idején a Csehszlovák köztársaság rendelkezett egy dunai hadiflottával, amelyet az ország megalakulása óta bővítettek. Akkortájt nem volt jó kapcsolatunk Magyarországgal, ráadásul miután a németek annektálták Ausztriát, egy következő „veszélyes” szomszéddal lettünk gazdagabbak,” magyarázza Ernest Huska, lelkes pozsonyi történelemkutató, a Ligetfalusi városszépítő egyesület alelnöke.

Tomáš Garrigue Masaryk 1930-ban töltötte be 80. életévét, ennek alkalmából viseli nevét az akkor kihorgonyzó hadihajó. „A tiszteletadás a síneken kezdődött. A köztársasági elnök utazásaira létrehozott Aza 1-0080-as jelzésű vagon az „Elnöki vonat” része volt. A szerelvény 2018-ban látogatott el Pozsonyba, az érdeklődők a Prágai Múzeumban tekinthetik meg. Masaryk ezután még két hajót kapott, pontosabban még két hajót neveztek el róla, egy civilt és persze, a fent említett hadihajót,” tette hozzá Ernest Huska.

A „President Masaryk” egy felderítőhajó volt, és pontosan kilencven évvel ezelőtt engedték a Duna vizére. „A kezdetektől gondok voltak a hajóval. A mérnökök osztrák kollégáik munkáiból vettek inspirációt, de a Duna csehszlovák szakasza jóval keskenyebb volt, így az ellenség sokkal közelebb volt és a hajó oldalsó páncélzata így sokkal gyengébbnek bizonyult. Már november 20-án észrevették a hajó hiányosságait, így szinte az egész oldalsó páncélzatot le kellett cserélni, hogy kibírja az ellenség tűzerejét,” magyarázta Huska.

A hajó története szomorúan folytatódott: 1939 májusában felhajózták Linzbe, ahol a németek kezébe került és ezáltal a náci sereget erősítette. Miután a németek elfoglalták a hadihajót, új nevet is kapott. A Harmadik birodalom Bechelaren-re keresztelte, Rüdiger von Bechelaren mitikus karaktere után. A hajó ezután csatákban is részt vett, főleg az akkori Jugoszlávia területein.

A második elnöki hajót a mai napig megtaláljuk a fővárosban. „A komáromi kikötőben 1929-ben kezdték el építeni azt a vontatóhajót, amely szintén T.G. Masaryk nevét viseli. A vízieszköz megelőzte saját korát, a gőzhajtás helyett már motorral rendelkezett,” magyarázza Ernest Huska. Ezt két évvel később engedték vízre, az eseményen Masaryk is részt vett. „A hajó a mai napig létezik, az „Öreg Duna – víziegyesület” tulajdonában van és hosszú idő óta a Járfalusi ágon van kikötve,” zárta a lelkes pozsonyi történelemrajongó.

Címkék: hajó, pozsony, történelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.