2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Szeptember 17. 10:03, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: TASR

Pozsony: Vereknye tovább harcol a Rosenhaus projekt ellen

Pozsony: Vereknye tovább harcol a Rosenhaus projekt ellen

POZSONY, szeptember 16. – Pozsony Vereknye városrésze, Martin Kuruc polgármesterrel az élen, tovább harcol a 12 emeletes Rosenhaus fejlesztési projekt ellen.

Az önkormányzat kétségbe vonja az építkezési engedély érvényességét arra hivatkozva, hogy a beruházónak nincs jogviszonya a telekhez, illetve az azt körülvevő kerítést is engedély nélkül állította fel. A telek jogos birtokosa Pozsony Városi Tanácsa (Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy). A városrész felszólította a beruházót, hogy hagyjon fel a munkálatokkal a telken, illetve, hogy a kerítést azonnali hatállyal bontsa le.

Kérvényt nyújtott be, hogy az épület telekkönyvi bejegyzése törlésre kerüljön, hiszen az épület még nem áll, de már bejegyzésre került. „Az általam hozott határozatban felszólítottam, hogy hagyjon fel a munkálatokkal a telken és bontsa le a kerítést. Ez a határozat kézbesítéskor lesz végrehajtható, várhatóan ezen a héten. Igyekezünk építő jelleggel tárgyalni, de ha a befektető nem hátrál meg, végrehajtó szolgáltatásait fogjuk igénybe venni,“ mondta Kuruc a szerdai sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy a kerítést a jövő héten bonthatják le. Ha a szükség azt diktálja, a városrész kész bírósági úton rendezni az ügyet. A probléma gyökere 1998-ra tehető, amikor a járási hivatal jogos birtokosként leterhelte a telket több magánépítő javára, akik azonban az évek során kicserélődtek. Erre a dokumentumra hivatkozik jelen esetben is a befektető, azonban a telek még mindig a főváros tulajdonában áll.

A polgármester szerint a probléma részét képezi az is, hogy az építészeti engedélyről a récsei (Rača) építkezési hivatal döntött, mivel Vereknye akkori vezetősége úgy határozott, hogy segíteni fog a tervezési munkálatokkal. Az építkezési engedély 2007-ben lett kiadva, amely ellen senki sem nyújtott be fellebbezést, hiszen a vereknyeiek nem is tudtak róla. „Az épületnek két éven belül állnia kellett volna az engedély jogerőssége után. 13 évig semmi sem történt. 2019-ben az állami építési felügyelet megállapította, hogy semmilyen munkálatok nem folynak és semmilyen épület nem áll ott. Ennek ellenére az épület telekkönyvi bejegyzése szerint 107 lakás található a területen,” tájékoztatott Kuruc. Szerinte az is gyanús, hogy az építészeti engedély összesen hat oldalból áll, miközben egy családi ház engedélyének lapszáma általában 32.

A bűnvádi feljelentés elévülés okán elutasításra került. Ha a beruházó építkezni szeretne a telken, Kuruc szerint át kéne dolgozni a projektet, csökkenteni az emeletek számát és új eljárást indítani. Felhívja a figyelmet, hogy több szükséges engedély is hiányzik, mint például a hulladékgyűjtő likvidálásához szükséges. A beruházónak nincs engedélye a telek városi infrastruktúrára való rákötésére, ráadásul olyan telkeken szeretne parkolóhelyeket létrehozni, amelyeket nem birtokol.

Címkék: Rosenhaus, Vereknye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.