2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2020. November 09. 16:37, hétfő | Kzélet
Forrás: bratislava24.sk, TASR

Pozsony: Ha a téli szezonban is ez a rezsim lesz érvényben, a kávéházak és éttermek többsége tönkre mehet

Pozsony: Ha a téli szezonban is ez a rezsim lesz érvényben, a kávéházak és éttermek többsége tönkre mehet

POZSONY, november 9. – Amennyiben a kávéházak és az éttermek a téli szezonban is zárva maradnak, úgy az tömeges elbocsájtásokhoz és csődeljárásokhoz vezethet.

Közvetetten ez érintheti a pékeket, a cukrászokat, a borászokat, a sörfőzdéket és az élelmiszergyárakat is. A tilalmat megszenvednék az egyéb szolgáltatásokban dolgozók is, hiszen akár az IT-szektor, akár a szállítás is szorosan összefügg az idegenforgalommal. A TASR hírügynökségnek ezt Ivan Rudolf, a Közlekedési Minisztérium szóvivője erősítette meg.

A közlekedési tárca ezzel Jaroslav Naď szavaira reagált, aki a Markíza TV vasárnapi műsorában beszélt arról, hogy nagyon valószínű az éttermek és kávézók nyitvatartási tilalmának év végéig való meghosszabbítása. A minisztérium leszögezte, hogy természetesen nem tudja előrevetíteni a járványügyi helyzetet. „Nincs azonban a birtokunkban semmilyen olyan dokumentum, - legyen az a központi válságstáb vagy a járványügyi bizottság kiadásában – amely a kávéházak és éttermek év végéig való bezárását indítványozza,” tette hozzá Rudolf.

Hozzátette, hogy a Minisztérium és a Közegészségügyi hivatal együttműködve létrehozott egy szemafor-rendszert, külön az idegenforgalmi szubjektumok számára. „A szemafor az egyes rendeleteket hivatott szabályozni az alapján, miként alakul éppen a járványügyi helyzet az adott járásban. A kávéházak és az éttermek így pontosan tudnak majd reagálni a folyton változó járványügyi helyzetre,” magyarázta a szóvivő. A szemafor nem csak a gasztronómiára lesz érvényes, de szabályozni fogja a síközpontok, szállodák, wellness-központok és fürdők nyitvatartási idejét is.
A Minisztérium emellett egy 100 millió eurós mentőcsomagot is folyósít az ágazat kárenyhítése céljából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.