2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Október 26. 17:00, hétfő | Koronavírus
Forrás: TASR

Pozsony: Buszokban is fogják tesztelni a lakosságot

Pozsony: Buszokban is fogják tesztelni a lakosságot

POZSONY, október 26. – A hétvégén esedékes Országos tesztelés során Pozsony-Óváros alternatív helyszíneket keres, így autóbuszokban és ún. konténer-irodákban is felállítanak mintavételi helyiségeket.

Ezt Zuzana Aufrichtová, Óváros polgármestere jelentette ki közösségi oldalán azzal, hogy a teszteléssel kapcsolatos végleges információkat csak a keddi nap során közlik.

„A teszteléssel kapcsolatos specifikus információkat lakosaink számára egy applikáción keresztül juttatjuk el,” mondta a polgármester. Az „Óváros vagyok – Som Staré Mesto” nevű mobilapplikáció feladata lesz figyelmeztetni a lakosságot az egyes mintavételi helyszínek kapacitását illetően. A polgármester elismerte, hogy Óváros egész lakosságát (40,000) letesztelni szinte lehetetlen feladat, a városrészben ugyanis 34 választási kerület található.

„A választási kerületek összevonását a hadsereg elutasította. Először 17 mintavételi helyiséggel számoltunk, ebből lett a hadsereg kérésére 34, majd pénteken jött az üzenet, hogy 40 ilyen helyszínnel kell számolnunk,” magyarázta Aufrichtová. Egy mintavételi helység ugyanis egy nap alatt kb. 350 tesztet képes elvégezni és kiértékelni, ami 3 nap alatt 1050 lenne. Mivel a városrész lakossága 40,000 körül mozog, így logikusan 40 helyiségre van szükség. Óvárosnak sikerült felkészülnie a feladatra, így a hadsereg jóváhagyta mind a 40 mintavételi helyszínt.
„A helyszínek bebiztosítása hatalmas anyagi terhet ró a városrész kasszájára. Főleg azokról a tételekről van szó, amelyeket az állam átruházott az önkormányzatokra: a személyzet biztosítása, a logisztika megszervezése, az étel és ital-rezsim, a veszélyes hulladék tárolása, a helyiségek bérlése. Megcsináljuk, nem arról van szó. Csak legyen mindenkinek világos, hogy ez a heroikus erőfeszítés a városok és falvak érdeme lesz,” magyarázta Aufrichtová.

Rudolf Kusý, Pozsony-Újváros polgármestere nyilatkozata szerint a városrészben 38 mintavételi helyiség várja majd a tesztelni vágyókat. „A hétfői válságstábon – a hadsereggel együttműködve – pontosítottunk minden részletet, így mind személyzetileg, mind biztonsági szempontok alapján is felkészültünk az Országos Tesztelésre,” magyarázta. Emellett felhívta mindazok figyelmét, akik segíteni szeretnének a tesztelésen, hogy mihamarabb jelentkezzenek önkéntesnek.

Károlyfalu polgármestere, Dana Čahojová nagy érdeklődésre számít, ezért hétfőtől a hivatal semmi mással nem foglalkozik, csak a hétvégi tesztelésre való felkészüléssel. „A helyzetet nagyban nehezíti az, hogy több kollégánk is házi karanténban van. Ez azt jelenti, hogy kevés segítő kézzel bírunk,” mondta, majd hozzátette, hogy továbbra is önkéntesek jelentkezését várják.
Károlyfalun a mintavételi helyiségek fele kültéri lesz, és négy helyszínen pedig a körülmények megfelelnek az autóból való tesztelésre. „Amint ezt megerősítik nekünk, a fogadóórákkal egyetemben, azonnal informálni fogjuk a lakosokat,” deklarálta a polgármester.

Pozsonyhidegkút már nyilvánosságra hozta annak a 28 helyszínnek a nevét, ahol a hétvégén tesztelni fognak. Ebből hét állomás lesz kültéri.

Récse 18 állomással készül. „Ebből 14 a szabadban lesz, a mintákat sátrakban, kinti fedett helyszíneken és ablakokon keresztül vesszük le,” magyarázta Michal Drotován, a városrész polgármestere.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.