2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Október 22. 13:18, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: TASR

Pozsony 9,3 millió eurónyi visszatérítendő pénzügyi támogatást kap

Pozsony 9,3 millió eurónyi visszatérítendő pénzügyi támogatást kap

Pozsony városa kamatmentes visszatérítendő pénzügyi támogatást kap, méghozzá 9,3 millió euró értékben. Ezzel kívánják pótolni az idei személyi jövedelemadókból származó pénzügyi kiesést.

A városi önkormányzati képviselők ezen kívül elfogadták a város éves költségvetésének változását is.
Mivel 2020-ban a Covid-19 világjárványnak köszönhetően az önkormányzatok elestek több létfontosságú bevételtől, a szlovák kormány kamatmentes visszatérítendő pénzügyi támogatással szeretné a településeket és városokat kárpótolni. Pozsony 2024-től 2027-ig fogja a kapott összeget visszatéríteni, 2 327 218 eurós részletekben. A támogatást az önkormányzatok kötelesek 2020 végéig felhasználni, ugyanakkor nem léphetik túl az adósságok összegét. A Pozsonyi Városi Tanács (Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy) tájékoztatása szerint a támogatás segítségével a város adóssága az év végén eléri az előző pénzügyi év tényleges folyó bevételének 48,49 százalékát.

A főváros a jelenlegi és tőkeköltségvetés csökkentésével, tartalékalap bevonásával és új hitel felvételével kívánja a járvány költségvetési vonzatait korrigálni. „A kereskedelmi kölcsönöktől eltérően az állami visszatérítendő pénzügyi támogatás kamatmentes, ami kamatmegtakarításhoz vezet. Másik előnye a törlesztés elhalasztásának lehetősége, aminek köszönhetően az első részlet 2024-ben lesz kifizetendő,“ olvasható az önkormányzat anyagában. Ugyanakkor a városi képviselők csütörtökön újabb változásokat fogadtak el a költségvetésben. Alapul szolgáltak az önkormányzati osztályok és városi szervezetek követelményei és a 2020-as bevételek és kiadások várható alakulása is.

A változtatás megfigyelhető például az ingatlanok értékesítéséből származó tőkebevételek és a Mihály kapu rekonstrukciós támogatásának csökkentésénél. A változás továbbá magába foglalja a járulékalapú és költségvetési szervezetek szabadidős utalványaihoz való hozzájárulás növekedését, valamint az alapművészeti iskolák, szabadidős központok, a városi rendőrség vagy az önkormányzati szolgálatok számára kötött költségvetési kiadások felszabadítását is.

Címkék: kölcsön, pozsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.