2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Szeptember 14. 12:45, kedd | Világ
Forrás: Sothesby

Pozitív hírek: elárverezték az első mosolygós Smileyt

Pozitív hírek: elárverezték az első mosolygós Smileyt

A világ egyik leghíresebb szimbólumának feltalálója szerint a Smiley a mosoly esszenciája lett.

Július elején árverezték el 5,4 millió amerikai dollárért a World Wide Web forráskódjának az első verzióját. A Sotheby's New York-i aukciósház úgynevezett nem behelyettesíthető termék (NFT) formájában bocsátotta árverésre a forráskód digitális változatát. Az NFT-k gyakorlatilag digitális eredetigazolások és tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy eszköz, kép, animáció, videó vagy egyéb dolog eredetisége.

Most újabb aukcióra kerül sor, ugyanis szeptember 23-ig a Scott Fahlman által a Pittsburghi Egyetemen 1982. szeptember 19-én megalkotott ":-)" smiley-jelet bocsátják szintén NFT formájában internetes árverésre. Ezt a Heritage Auctions nevű aukciós ház jelezte. A kikiáltási ár 1000 amerikai dollár.

Érdekesség, hogy Fahlman tartott a smiley-jel "inflálódásától", ezért hamarosan javasolta azoknak a dolgoknak a megjelölését is egy külön smiley-jellel, amelyek nem viccesek. Így született meg a :-(. A Heritage Auctions rámutatott, hogy az eredeti dokumentumok közel 20 éven át eltűntnek számítottak, azokat 2002. szeptember 10-én találták meg azon első beszélgetés leiratával együtt, amelyben mind a két smiley-jelet alkalmazta a szakember.

Fahlman egy esszéjében azt írta, hogy: "az :-) emotikon a mosoly desztillált, absztrakt esszenciája. Nincs nem, nincs faj, nincs kor, nincs vallás, nincs politika..... Ez egyszerűen csak egy mosoly. Ez nagy előny az emodzsiváltozatokkal szemben. A :-) segítségével nem kell azon vitatkoznunk, hogy hány különböző verziót kell létrehoznunk a különböző csoportok számára. Úgy néz ki, mintha mindannyian lennénk."

Címkék: pozitív hírek, Smiley

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.