2021. szeptember 23, csütörtök - Tekla

Hírek

2021. Szeptember 14. 12:45, kedd | Világ
Forrás: Sothesby

Pozitív hírek: elárverezték az első mosolygós Smileyt

Pozitív hírek: elárverezték az első mosolygós Smileyt

A világ egyik leghíresebb szimbólumának feltalálója szerint a Smiley a mosoly esszenciája lett.

Július elején árverezték el 5,4 millió amerikai dollárért a World Wide Web forráskódjának az első verzióját. A Sotheby's New York-i aukciósház úgynevezett nem behelyettesíthető termék (NFT) formájában bocsátotta árverésre a forráskód digitális változatát. Az NFT-k gyakorlatilag digitális eredetigazolások és tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy eszköz, kép, animáció, videó vagy egyéb dolog eredetisége.

Most újabb aukcióra kerül sor, ugyanis szeptember 23-ig a Scott Fahlman által a Pittsburghi Egyetemen 1982. szeptember 19-én megalkotott ":-)" smiley-jelet bocsátják szintén NFT formájában internetes árverésre. Ezt a Heritage Auctions nevű aukciós ház jelezte. A kikiáltási ár 1000 amerikai dollár.

Érdekesség, hogy Fahlman tartott a smiley-jel "inflálódásától", ezért hamarosan javasolta azoknak a dolgoknak a megjelölését is egy külön smiley-jellel, amelyek nem viccesek. Így született meg a :-(. A Heritage Auctions rámutatott, hogy az eredeti dokumentumok közel 20 éven át eltűntnek számítottak, azokat 2002. szeptember 10-én találták meg azon első beszélgetés leiratával együtt, amelyben mind a két smiley-jelet alkalmazta a szakember.

Fahlman egy esszéjében azt írta, hogy: "az :-) emotikon a mosoly desztillált, absztrakt esszenciája. Nincs nem, nincs faj, nincs kor, nincs vallás, nincs politika..... Ez egyszerűen csak egy mosoly. Ez nagy előny az emodzsiváltozatokkal szemben. A :-) segítségével nem kell azon vitatkoznunk, hogy hány különböző verziót kell létrehoznunk a különböző csoportok számára. Úgy néz ki, mintha mindannyian lennénk."

Címkék: pozitív hírek, Smiley

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 22. 17:43, szerda | Világ

Ezreket evakuáltak La Palma szigetéről egy különösen aktív vulkán miatt

A Spanyolországhoz tartozó La Palma szigetéről több, mint 6800 embert kellett kimenekíteni. A hivatalok Todoque városából evakuálták a lakosokat a Cumbre Vieja vulkán aktivitása következtében.

2021. Szeptember 20. 17:28, hétfő | Világ

Ezen a napon: szeptember 20. – A Takarítás világnapja

Folytatjuk állandó rovatunkat a szeptember 20-i eseményekkel. A takarítás mellett próbáljunk elmerülni a történelem érdekesebb és fontosabb eseményeiben. Mindenkinek szép napot és jó olvasást!

2021. Szeptember 20. 15:37, hétfő | Világ

Zuckerberg fittyet hány a facebook algoritmusának negatív következményeire

A szociális háló alapítója egyáltalán nem zavartatja magát a facebookon alkalmazott algoritmus negatív hatásai miatt. Teszi mindezt szándékosan.

2021. Szeptember 19. 20:01, vasárnap | Világ

Elkészült a Google atlanti kábele

A tech-óriás nagyszabású projektjére csupán egy évnyi idő volt szükséges.