2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2022. Április 15. 07:44, péntek | Világ
Forrás: AFP / GettyImages

Pontosan három éve annak, hogy leégett a párizsi Notre-Dame

Pontosan három éve annak, hogy leégett a párizsi Notre-Dame

Három évvel ezelőtt ezen a napon állt lángokban Franciaország egyik szimbóluma, a Párizsban található Notre-Dame-székesegyház. A renovációs munkálatok a mai napig tartanak, íme pár fotó az épületről.

Három évvel ezelőtt április 15-én érkezett a hír, miszerint kigyulladt a párizsi Notre-Dame épülete. A lángok a 850 éves katedrális felső részén csaptak fel, a tűz először a padláson ütött ki, onnan terjedt tovább.

Egy hónappal a tűzeset után az UNESCO világörökségekért felelős képviselője azt nyilatkozta, hogy a helyzet jobb, mint amire számítottak, és meg fogják oldani. Szerencsére a fontosabb ereklyéket sikerült kimenteni, de a kár óriási volt: lyuk keletkezett a tetőn, leomlott a Huszártorony és az orgona is használhatatlanná vált. Az emberek szinte egy emberként fogtak össze: kicsik és nagyok, francia és más nemzetiségű emberek pénzt gyűjtöttek az épület újjáépítésére.

A renovációs munkálatok továbbra is folynak, egy ideig még biztosan nem lesz ünnepségek helyszíne a székesegyház. A megrongálódott katedrális teljes helyreállításának idejét a tűzeset másnapján öt évre saccolták, de a Notre-Dame rektora tavaly azt nyilatkozta, akár 15-20 évig is eltarthat, mire befejezik a munkálatokat. Nemrég pedig a székesegyház padlóját is fel kellett nyitni, hogy az építészek biztosak lehessenek abban, elbírja-e az oda felépítendő 600 tonnányi állványzatot. A padló alól pedig ólomkoporsó, XIX. századi fűtésrendszer, egy nyolcszáz éves szentélyrekesztő és egy római kori várfal maradványai is előkerültek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.