2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. December 19. 10:34, vasárnap | Kultúra
Forrás: -Morvay Péter- / Youtube.com

Pókember: Nincs hazaút – spoiler-mentes kritika

Pókember: Nincs hazaút – spoiler-mentes kritika

Bizony, a héten befutott a mozikba az év legjobban várt szuperhősös filmje, az újkori Pókember-trilógia befejező, harmadik része, amely magyar fordításban a Nincs hazaút címet kapta. (No Way Home)

Emlékszünk még Tom Holland Pókemberének zseniális belépőjére az Amerika kapitány harmadik részéből? Nos, a Polgárháborúban feltűnő karakter és az ő Marvel-univerzumba való behozatala az MCU jól sikerült megoldásai közé tartozik. Nem oldották a múltat, nem volt megcsípős pókjelenet, Peter Parker csak jött, berobbant és részévé vált egy jól menő gépezetnek. Ezért is volt kisebb csalódás, amikor a Holland-féle Spider Man trilógia első, majd második részének cselekményét figyeltem.

Hiába a zseniális casting, hiába élvezi Tom Holland ezt a szerepet, hiába jók a mellékszereplők, a történet egyszerűen unalmas és lapos. Ez leginkább a második részben, az Idegenben csúcsosodott ki, ami egy logikai bukfencekkel teli, gagyi CGI jelenetekkel tartkított középszerű kalandfilm lett. A Nincs hazaút kapcsán már előre lehetett hallani a különböző pletykákat egyes személyek felbukkanásáról és a multiverzum megnyitásáról, de itt csak azokat a részeket lőjük le, melyek a trailerben is felbukkantak.

Szinopszis

Szóval az Idegenben végén lelepleződik Pókember. Mindenki megtudja, hogy ő Peter Parker és az összevágott videónak köszönhetően azt hiszik, hogy végzett a Föld legnagyobb hősével. Ezáltal számos nehézséggel kell, hogy szembenézzen ő és mindenki, aki eredetileg ismerte a személyazonosságát. Peter egy darabig tűri, ám mikor már a szerettei jövője kerül veszélybe, Dr. Strange segítségét kéri. Azonban a mágia balul sül el és megnyílnak a Multiverzum kapui. A spoiler-mentesség miatt többet nem is árulnék el a sztoriról, de azt már most le kell szögezni, hogy a sztori nagyon jól lett megírva. Kicsit ömlengős, túl sok benne a drámai és felesleges pillanat (a hosszú egymásra nézések és hasonló, a sztorit egyáltalán nem építő részek), de szerencsére most sikerült jó kis akciókat is összedobni. Az összecsapások nagyon jól sikerültek és hű a hősök előző filmjeinek látványvilágához is.

Külön öröm, hogy Holland és Cumberbatch között olajozottan működik a kémia, a kritikusok talán ettől tartottak leginkább. Ami viszont a színészi összjáték mesterfokát illeti, azt mindenképp Tom Holland és Zendaya között láthattuk, akik a filmben a kibontakozó tinédzseri szerelem helyett a megbélyegzés élményét élik át. Pusmogták már egy ideje, hogy a két színész a való életben is összejött, és erre most már egyre több jel utal. Egyesek ennek is tulajdonítják a filmben látott főszereplők közötti tökéletes harmóniát.

Az előzetesben feltűnő karakterek

A trailerben már bemutatkozott Dr. Otto Octavius, Electro és a Zöld Manó is, akik visszatérése nagyon nagy löketet ad a filmnek. Jönnek még mások is, mindenki örvendjen majd, ha meglátja őket. Akadnak itt plusz szereplők bőven, szóval az igazi rajongókat nagyon kiszolgálja a film. Azonban eme kiszolgálásba néha beletörik a bicskája és végül sajnos ezek a részek rontanak az összképen. A harcok, bár nagyon látványosak, de néha súlytalannak tűnnek. Ned, Peter barátja és egyben a "székes fickó" iszonyatosan idegesítő és elég rossz irányba haladnak a figurával a készítők. Remélhetőleg, ha lesz folytatás, akkor mellőzik már őt vagy marad egy vicces mellékalak szerepében, mert így elég rossz volt látni.

Végszó és értékelés

Elvileg a Nincs hazaút volt a trilógia (?) záródarabja (?). Annak nagyon kellemes szórakozás volt, de biztosan lesznek olyan hardcore rajongók, akik szerint az egész film egy csalódás. Nem szokott gondom lenni egy-egy film hosszú játékidejével, de a Nincs hazaút nyugodtan lehetett volna rövidebb. Rengeteg a feleslegesnek ható és vontatott jelenet, ami nem összetévesztendő a tempó lassítására használt vagy a karakterek bemutatását szolgáló akciómentes képkockákkal. Sajnos a szóban forgó snitteknek nincs sok értelmük, ráadásul az ember azt veszi észre, hogy unatkozik egy MCU-s Pókember film közben. Nincs meg az alkotásban az az egyensúly, amelyik például a Végtelen háborút jellemezte. De, hogy semmiképp se zárjam negatív jelzőkkel az írásomat, a Pókember egy nagyon fontos mérföldkövet jelent a Marvel életében: a Nincs hazaút zseniálisan oldotta a meg a multiverzum megnyitását a filmvásznon, de psszt!, többet nem árulhatok el. Marvel-rajongóknak mindenképp kötelező, bár akit elkényeztettek a Végjáték, a Polgárháború vagy éppen a Dr. Strange-film forgatókönyveivel, annak a Pókember: Nincs hazaút a közepes Marvel-filmek közé kerül majd a polcon.

Én 8 pontot adok a 10-ből. Morvay Péter

Címkék: film, kritika, mozi, Pókember

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.