2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Január 14. 23:02, szombat | Világ
Forrás: Cas.sk

Petr Pavel nyerte a csehországi elnökválasztás első körét

Petr Pavel nyerte a csehországi elnökválasztás első körét

A csehországi elnökválasztás első fordulóját Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte. Andrej Babiš ex-miniszterelnök lesz a kihívója a második körben - tájékoztatott a TASR az összes szavazat feldolgozása után.

A választás első fordulójának eredménye nagyon szoros volt. Pavel végül a szavazatok 35,40 százalékával nyert, viszont csak 22 843-mal kapott több szavazatot, mint Babiš, aki a szavazatok 34,99 százalékát kapta.

"Annak ellenére, hogy Andrej Babiš szerint nincs politikai tapasztalatom, ez az eredmény nem rossz" - mondta választási stábján Petr Pavel cseh elnökjelölt.

Pavel kijelentette, hogy a második forduló előtti kampányban azokra az emberekre kíván koncentrálni, akik elégedetlenek a jelenlegi társadalmi helyzettel, és akiket sújtja a válság. "Csalódottságukból az út nem Andrej Babiš felé vezet" - tette hozzá.

„Ne adják fel, és jöjjenek minél többen a második fordulóban is” – buzdította a választókat Csehország hadseregének volt vezérkari főnöke.

Pavel a legtöbb szavazatot Prágában, a közép-csehországi, a libereci, a királyváradi és a dél-morva kerületekben kapta. A többi cseh kerületben ellenfele, Andrej Babiš nyerte az első kört.

A harmadik helyet Danuše Nerudová egyetemi tanár és közgazdász szerezte meg a szavazatok 13,92 százalékával. A negyedik helyen Pavel Fischer végzett a szavazatok 6,75 százalékával, őt követi Jaroslav Bašta (4,45 százalék), Marek Hilšer (2,56 százalék), Karol Diviš (1,35 százalék) és Tomáš Zima (0,55 százalék).

A választópolgárok 68,24 százaléka jelent meg az úrnáknál az első fordulóban, ami magasabb, mint az előző, 2018-as választáson, amikor a választók 61,92 százaléka adta le voksát az első körben. Január 27-én és 28-án lesz a cseh elnökválasztás második fordulója, amelyben már csak Pavel és Babiš mérkőzik meg egymással.

Pavel köszönetet mondott ellenfelének, Danuša Nerudának, Pavel Fischernek és Marko Hilšernek, akik már jelezték támogatásukat. Nerudová és Fischer bejelentette, hogy Prága óvárosában csatlakoznak a továbbjutó jelölt választási stábjához. Pavel még a választások második fordulója előtt tárgyalni kíván velük a politikai támogatás formájáról.

Forrás: cas.sk
Fotó: AP/Petr David Josek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.