2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Március 20. 09:31, hétfő | Sport
Forrás: teraz.sk

Perez nyerte a F1-es Szaúdi Nagydíjat

Perez nyerte a F1-es Szaúdi Nagydíjat

A 33 éves Pereznek ez volt az ide első, pályafutásának pedig az ötödik győzelme. Alonso-tól elvették a harmadik helyet, majd visszadták neki.

A Red Bull-csapat mexikói versenyzője, Sergio Perez nyerte a Forma-1-es világbajnoki sorozat idei második versenyét, a Szaúd-arábiai Nagydíjat, a második helyen holland csapattársa, Max Verstappen végzett. A harmadik helyen az Aston Martin spanyolja, Fernando Alonso ért célba. A dobogós helyezés után további 10 másodperces büntetést kapott, és a negyedik helyre esett vissza. A brit George Russell a Mercedesszel feljött a 3. helyre, de végül csak két órán keresztül örülhetett, ugyanis az Aston Martin fellebbezett, amit Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) jóváhagyott, így végül az eredeti eredmények maradtak érvényben.

Alonso a futam során 5 másodperces büntetést kapott a rossz rajtpozíciója miatt, de a pályabírók szerint ezt nem megfelelően töltötte le. A Safety Car jelenlétében a bokszutca felé vette az irányt, így nem veszített pozíciót. Az előírt 5 másodperces várakozási időt azonban az egyik szerelő megszakította, amikor a hátsó emelő érintkezett az autóval. Az Aston Martin a döntés felülvizsgálata iránti kérelmében azt állította, hogy nem volt egyértelmű megállapodás arról, hogy az emelő érintése valóban az autón végzett munkának minősül-e. Emellett bizonyítékot szolgáltattak hét hasonló esetről, amikor az emelő hasonló büntetés letöltése közben érintette az autót, anélkül, hogy büntetést szabtak volna ki. "Arra a következtetésre jutottunk, hogy nem volt egyértelmű megállapodás arról, hogy az emelőnek az autóhoz való érintése az autón végzett munkának minősül-e" - olvasható a biztosok hivatalos közleményében.

A futamot végül Sergio Perez nyerte, akinek ez volt az idei első, pályafutásának pedig az ötödik győzelme. A Red Bull csapat számára ez volt a második kettős győzelem a szezon második futamán. Verstappen és Perez a bahreini futam után felcserélte a dobogós helyezéseket. Harmadik lett mindkét alkalommal Alonso, aki 100. dobogós helyezését érte el Szaúd-Arábiában. A leggyorsabb körért járó pontot a regnáló világbajnok Verstappen kapta, amivel közvetlenül Perez elé került a tabella élére.

Perez az első helyről rajtolt, de azonnal elvesztette azt, amikor Alonso az első kanyarban belehajtott mellé és átvette a vezetést. A rajt ütközésmentes volt, de Alonso nem sokkal később 5 másodperces büntetést kapott helytelen rajtpozícióért. Perez a 4. körben viszonylag könnyen megelőzte Alonsót, és fokozatosan növelte előnyét. Az elmúlt két szezon győztese, Verstappen a 15. helyről indult, de gyorsan feljebb lépett a sorrendben, és a 15. körben már a 4. helyen állt. Mögötte ebben a pillanatban Leclerc volt, aki a 12. helyről indult. Lance Stroll számára a verseny a 18. körben ért véget, amikor műszaki hiba miatt kénytelen volt félre állni. A pályára érkezett a biztonsági autó, amitt több versenyző is gumicserére használt ki. Az élen autózó Perez és az üldözői, Alonso és Russell is a bokszutcába mentek. A 23. körben Verstappen megelőzte Russellt és a harmadik helyre lépett elő, két körrel később pedig a spanyolt is megelőzte, így Verstappen a 25. körben már a második helyen autózott. Nem sokkal később Albon számára is véget ért a verseny, mert fékproblémái voltak. A 47. körben Magnussen és Cunoda látványos párharcot vívott a 10. helyért, ami a dánnak sikerült jobban. Végül semmi lényeges nem változott, Perez pedig könnyedén megszerezte pályafutása ötödik győzelmét.

  1. Sergio Perez
  2. Max Verstappen
  3. Fernando Alonso
  4. George Russell
  5. Lewis Hamilton
  6. Carlos Sainz
  7. Charles Leclerc
  8. Esteban Ocon
  9. Pierre Gasly
  10. Kevin Magnussen
  11. Yuki Tsunoda
  12. Nico Hulkenberg
  13. Zhou Guanyu
  14. Nyck De Vries
  15. Oscar Piastri
  16. Logan Sargeant
  17. Lando Norris
  18. Valtteri Bottas
  19. Alexander Albon
  20. Lance Stroll

A 2023-as F1-es világbajnoki sorozat harmadik futamát április 2-án, vasárnap rendezik Ausztráliában.

forrás: teraz.sk

Címkék: f1, forma 1, Formula 1

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.

2024. Április 04. 09:29, csütörtök | Sport

Győzött a Boston és bebiztosította a hazai pálya előnyét az NBA rájátszásában

A Celtics megszerezte szezonbeli 60. győzelmét.