2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Október 03. 22:56, vasárnap | Világ
Forrás: The Guardian / Deutsche Welle

Pandora-iratok: rengetegen pumpáltak pénzt offshore cégekbe, köztük Babiš is

Pandora-iratok: rengetegen pumpáltak pénzt offshore cégekbe, köztük Babiš is

Számtalan ismert politikus, vállalkozó és híres személy található azon a listán, amely a legújabb adatszivárgás során került a nyilvánosság kezébe. A botrány világméretű.

A valaha volt legnagyobb nemzetközi offshore adatszivárgás révén több millió dokumentum került elő, az úgynevezett Pandora-iratokból pedig kiderült, hogy 35 jelenlegi és volt vezető is offshore-cégeket és -számlákat nyitott. Köztük Tony Blair brit kormányfő, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, II. Abdullah jordán király, Uhuru Kenyatta kenyai elnök. Természetesen a pénzügyminiszterek sem maradtak ki a sorból, Pakisztán, Hollandia és Brazília tárcavezetői is sárosak. A volt pénzügyminiszterek közül a franciát és a máltait említik a dokumentumok, de feltűnt Dominique Strauss-Khan, volt IMF igazgató neve is. A német Deutsche Welle minden idők legnagyobb újságírói tényfeltáró együttműködésének nevezte a Pandora-iratokat, amelyek pontosabb képet adnak arról, milyen módon tagozódnak be az elrejtett vagyonok a globális pénzügypolitikába.

Az iratok feldolgozását az International Consortium of Investigative Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) nevű hálózat koordinálta, a nyomozásban világszerte több mint 600 újságíró vett részt 150 szerkesztőségből, a projekt egyedüli magyar résztvevője a Direkt36 volt, amely a magyar ügyeket tárta fel. Az iratokból tehát az is kiderült, hogy azok a befolyásos emberek, akik igazából véget vethetnének az offshore-rendszernek, inkább hasznot húznak belőle. Jó példa Tony Blair, aki évekig kampányolt az adókerülés ellen. Az iratok szerint 400 ezer dollárnyi ingatlanadótól szabadította meg magát. Egy másik politikus, a cseh Andrej Babiš választási kampányát a korrupcióellenességre helyezte, a Pandora szerint azonban 22 millió dollárt pumpált offshore cégekbe. A miniszterelnök állítólag a pénzből házat és mozit vásárolt a francia Riviérán.

Pop- és sportsztárok ugyancsak igyekeznek elrejteni a vagyonukat, köztük a kolumbiai énekes, Shakira és Sachin Tendulkar volt indiai krikettsztár is szerepel az iratokban. A kiszivárogtatások szerint több mint 130 milliárdos vett részt az „adóoptimalizálás” eme formájában, így például Törökországból, Oroszországból, az USA-ból, Mexikóból és Indiából is. Az egyik török mágnás az az Erman Ilicak, akinek a cége építette Tayyip Erdogan török elnök ankarai luxusrezidenciáját.
Gabriel Zucman, az adóparadicsomok szakértője és a kaliforniai Berkeley Egyetem közgazdászprofesszora szerint a világ GDP-jének a 10 százaléka lehet offshore-cégekben és -számlákon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.