2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Június 19. 08:02, vasárnap | Világ
Forrás: Nick Ut • NatGeo • Euronews.com

Ötven éve készült a világhírű “Napalm-lány”

Ötven éve készült a világhírű “Napalm-lány”

Kereken ötven éve annak, hogy Nick Ut fotós lencsevégre kapta azt a menekülő, meztelen kislányt, akinek falujára napalm-bombát dobtak az amerikai erők a vietnami háborúban.

A fotós a kislány fájdalmas kiabálására figyelt fel, elkattintotta a gépet, majd zsebrevágta és a kislány segítségére sietett. Ő vitte el végül kórházba, egyúttal megmentve az életét.

“Kim Phuc mondja, hogy fél évszázad elteltével meg akarta nézni a róla készült fotó negatívját. Az égési sérülés fájdalma szörnyű emlék, a negatív kellő nagyításával részletesen látható, hogy mi történt. Tudja, hogy megégett a lába, a nyaka, a háta, de most meg is nézheti,” teszi hozzá Ut.

Mivel a fotós inkább a segítségnyújtást választotta, aznap már nem készült több fotó. Ez az egyetlen, ez azonban Pulitzer-díjat ért. Nick Ut visszaemlékezik a szörnyű napra, amikor gyerekek és felnőttek a szeme láttára haltak meg. Egy fiút fotózott, miközben észrevette a meztelenül, égő testtel futó lányt. Azonnal érezte, hogy ha nem segít, meghal a gyerek, ezért rögtön letette a felszerelést, hogy elinduljanak a kórházba.

A kislányból közben felnőtt nő lett. Kim Phuc az USA-ban él, itt hozta létre alapítványát, ahol orvosok és pszichológusok segítenek a háború borzalmait átélni kényszerülő gyermekeken.

Kim Phuc és Nick Ut között egy életre szóló barátság alakult ki, ami immár ötven éve töretlen.

Címkék: fotó, Napalm-lány, vietnam

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.