2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Január 25. 06:04, kedd | Koronavírus
Forrás: TASR / samorin.sk

Ötnapos karantén

Ötnapos karantén

A koronavírus-fertőzöttek kötelező házi karanténja öt napra rövidült. Ez kivétel nélkül érvényes mindenkire, függetlenül attól, hogy oltott, oltatlan vagy a betegségen már átesett személyről van szó.

A Közegészségügyi Hivatal által elkészített rendelet a mai napon, azaz január 25-én lép érvénybe. A karantén abban az esetben ér véget öt nap után, ha a COVID-pozitív személynek az utolsó 24 órában nincsenek tünetei. Ellenkező esetben az orvos dönti el, hogy meddig tart a karantén – közölte Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézete (IZA) vezetője. A karantén után még öt napig reszpirátort kell viselni a nyilvános helyeken. Gyerekek esetében elegendő az arcmaszk.

Ha valaki szoros kapcsolatba kerül egy COVID-pozitív személlyel, öt napra szintén karanténba kell vonulnia. Hogy a karantén végén kell-e PCR tesztet végezni, a kezelő orvos dönti el. A karanténkötelezettség ebben az esetben nem vonatkozik azokra, akik úgy kerültek kapcsolatba COVID-pozitív személlyel, hogy a vakcinából már felvették a megerősítő dózist, vagy akik teljesen oltottak, és a beoltásuk óta legfeljebb kilenc hónap telt el, vagy akik az elmúlt 180 napban átestek a COVID-19 betegségen. A felsoroltak csak akkor élveznek kivételt a kötelező karantén alól, ha nincsenek tüneteik, vagy ha az orvos nem határoz másképpen – írja a somorja.sk városi portálon található TASR-tájékoztató.

A KH felhívja a polgárok figyelmét, hogy amennyiben tüneteket észlelnének magukon vagy közeli családtagjaikon, az könnyen lehet a koronavírus omikron variánsának műve. A fertőzés okozta tünetek: hőemelkedés, a köhögés, az éjszakai izzadás, a fáradtság, a torokfájdalom, a fejfájás, a légszomj, az ízlelés és a szaglás elvesztése, a bélrendszeri és emésztési problémák, valamint az orrdugulás.
Az új rendelet módosítja a „szoros kapcsolat” meghatározását is. Keddtől az is szoros kapcsolatnak fog számítani, ha valaki reszpirátor nélkül öt percnél hosszabb időt tölt együtt egy COVID-pozitív személlyel belső térben, például egy járműben. Az eddigi limit 15 perc volt.

Keddtől COVID-pozitívnak tekintendő az a személy is, aki otthon produkált pozitív antigén tesztet, miután azt a körzeti orvos is felülvizsgálta. A folyamatban lévő karantén, amely a rendelet hatályba lépésének időpontjáig nem zárul le, a jelenleg hatályos előírásokkal összhangban zárható le.

Az egészségügyi dolgozókra és a szociális dolgozókra továbbra is speciális szabályok vonatkoznak. Az új rendelet is kimondja, hogy a világjárvány idején dolgozhatnak a COVID-pozitív, ám tünetmentes alkalmazottak, ha máshogy nem oldható meg a halaszthatatlan egészségügyi vagy szociális ellátás biztosítása.
Az ÚVZ közleménye szerint a rövidebb karantén az omikron variáns gyors terjedésének gyakorlati következményeire kínál megoldást, de a bevezetése nem jelenti azt, hogy a fertőzöttek, illetve a karanténba zárt személyek már nem jelentenek kockázatot a betegség további terjedése szempontjából.

Forrás: TASR / somorja.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.