2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Június 22. 21:26, szerda | Kzélet
Forrás: MA7.sk • fotó: ENVATO ELEMENTS

Ősztől újabb drágulások várhatók élelmiszer fronton

Ősztől újabb drágulások várhatók élelmiszer fronton

Az ősz folyamán az élelmiszerek esetében az infláció elérheti a 20%-os küszöböt, nyilatkozta a TASR-nek Emil Macho, az élelmiszerkamara elnöke. A hírt a MA7.sk fordította.

A szakember véleménye szerint ennek az lesz az eredménye, hogy a lakosság az olcsóbb, kevesebb hozzáadott értékű élelmiszereket keresi és nem veszi a prémiumtermékeket. Ezek közé sorolható pl. a csirkemell is. Az érdeklődés visszaesése már most tapasztalható, a legtöbben a szárnyra, ill. a combra váltottak, elsősorban az említett gazdasági okok miatt. Sajnos ott tartunk, hogy a csirkemellet nem mindenki engedheti meg magának. És a helyzet egyre csak romlani fog.

“Bár 16 százalékosnak mondják az inflációt, figyelmeztetett arra is, hogy a tejtermékek közül sokkal kevésbé vásárolják az emberek a vajat, áttérnek a margarinokra vagy a kenővajakra, amelyekben több a növényi zsiradék, vagy olcsóbb, növényi zsiradékot tartalmazó kenővajat vesznek-e. Míg egy évvel ezelőtt akcióban 1,29 euróért is lehetett vajat venni, ma már 3 euró alatti áron sem könnyű hozzájutni. Az emberek, főleg az idősek már el kell gondolkodjanak azon, hogy vajat vesznek-e, ami 82 százalékban tartalmaz zsírt, vagy pedig az olcsóbb megoldást, növényi zsírokat tartalmazó kenővajat vesznek-e,” írja a MA7.sk cikke.

Macho célzott segítséget sürgelmez, elsősorban azok számára, akik tényleg rászorulnak. A kamara már értesítette a köztársasági elnököt is, ugyanis nem értenek egyet azzal, hogy mindenki kapjon anyagi segítséget. Szerintük első körben elég azokat támogatni, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek és közben családosak is. Az egészséges élelmiszer nem lehet luxuscikk egy fejlett társadalomban.

Ezzel lehetne támogatni az élelmiszervásárlást. A másik lehetőség erre, hogy energiatámogatást kapjanak a hústermelők. Szerinte ez csökkentené az inflációt.

“Szlovákiában ebben az évben több mint 10 százalékos infláció várható, jövőre még ennél is kicsivel több. Ennek egyenes következményeként gyengül a gazdasági növekedés, idén és jövőre 1,4 % és 1,9 %-osra várják, mondta a Szlovák Nemzeti Bank elnöke, Peter Kažimír,” zárja az írás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.