2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Február 22. 10:51, kedd | Világ
Forrás: HVG / Moscow Times

Oroszország beküldi hadseregét Kelet-Ukrajnába

Oroszország beküldi hadseregét Kelet-Ukrajnába

Békefenntartói feladatokkal bízta meg az orosz hadsereget Vlagyimir Putyin. Ez annyit jelent, hogy a szakadár kelet-ukrajnai államok tegnapi hivatalos elismerését követően a Kreml azonnal csapatokat küld Ukrajnába.

Az orosz hadsereg parancsot kapott, hogy békefenntartói szándékkal azonnal vonuljon be a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság területére, azaz Ukrajnába. A Kreml információi alapján Vlagyimir Putyin arra utasította a külügyi tárcát, hogy azonnal készítsenek elő egy barátsági és kölcsönös segítségnyújtási egyezményt az LNR-rel és a DNR-rel. Moszkva korábban elismerte a két szakadár államot, most pedig a hadsereg kapott parancsot az említett területek védelmére.

Az orosz-ukrán határ térségében - Fehéroroszországban, Nyugat-Oroszországban és a Krímben – mintegy 190 ezer orosz katona állomásozik, és nyugati források szerint a haderő mintegy fele már napok óta támadóállásban vár a parancsokra. Putyin egyben felszólította Ukrajnát, azonnal szüntesse be támadó hadműveleteit. Kijevben viszont azt állítják, Ukrajnának nem áll szándékában erővel visszaszerezni a 2014-ben elveszített kelet-ukrajnai területeket, illetve a Krímet.

Azt egyelőre nem tudni, Moszkva pontosan hol húzta meg azokat a határokat, amelyeket tegnap a két szakadár országrész elismerésével megrajzolt. Ez azért fontos, mert 2014-ben a szakadárok által elfogadott alkotmány szerint a két új népköztársaság igényt tart olyan kelet-ukrajnai területekre is, amelyek egyelőre az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt állnak. Az eddigi jelek arra utalnak, hogy Putyin is hasonlóan gondolkodik. „Nem kizárt, hogy Oroszország határozottan fel fogja kérni Kijevet, hogy az ukrán haderő hagyja el ezt a területet,” közölte hétfőn Vjacseszlav Nyikonov, az orosz parlament külügyi bizottságának alelnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.