2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Szeptember 30. 18:54, csütörtök | Bulvár
Forrás: Youtube / RT / BBC

Oroszország a Youtube betiltásával fenyegetőzik

Oroszország a Youtube betiltásával fenyegetőzik

A videómegosztó az orosz állami RT médiavállalat két német nyelvű csatornáját tette feketelistára, miután azok oltásellenes tartalmakat osztottak meg felületeiken.

A YouTube már 2018 februárjában jelölni kezdte az Amerikai Egyesült Államokban azokat a videókat, amelyeket valamilyen kormányzati sajtóorgánum jelentetett meg az oldalain, hogy így lépjen fel az állami befolyás növekedése és az álhírek elterjedése ellen. Idén februárban pedig Ukrajna három orosz propagandát közlő tévécsatornát tiltott ki a YouTube-ról is.

Most a YouTube bejelentette, hogy bezárta az RT orosz állami sajtóorgánum német nyelvű csatornáit. A hírt megerősítette a vállalat egyik szóvivője a dpa német hírügynökségnek és hozzátette, hogy az intézkedés két csatornát (RT DE, Der Fehlende Part) érint. Az RT DE szintén beszámolt a honlapján a lépésről.

A videomegosztó a döntést azzal indokolta, hogy már korábban felhívta az RT DE figyelmét arra, hogy megsértette az álinformációkkal kapcsolatos irányelvét elsősorban a koronavírus-járványt illetően. Akkor egy ideig a televízióadó nem is töltött fel új felvételeket a csatornáira, majd létrehozott egy másik csatornát, amellyel megpróbálta kijátszani az irányelvet és oda kerültek a vitatható anyagok. A döntésre végül emiatt került sor.

Margarita Szimonjan, az RT főszerkesztője élesen bírálta a YouTube intézkedését és "médiaháborút" emlegetett. A több nyugati kormány által propagandagépezetnek minősített csatorna vezetője azt állította, hogy a német állam "médiaháborút" hirdetett meg az RT ellen, és felszólította az orosz kormányt, hogy "önbecsülésből" tiltsa be Oroszországban az olyan német médiumokat, mint a Deutsche Welle (DW), az ARD és a ZDF.

A hírre az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) úgy reagált, hogy az IT-szolgáltató megsértette az információ szabad áramlásának és az információhoz való akadálytalan hozzáférésnek a legfontosabb elveit, ezért a jövőben részleges vagy teljes blokkolást alkalmazhatnak a videomegosztó platformmal szemben. A hivatal emellett cenzúrával vádolta meg a Google-t és követelte, hogy a vállalat azonnali hatállyal oldja fel a bevezetett korlátozását, s kilátásba helyezett egy akár egymillió rubeles pénzbüntetést is a társaság ellen. Újabb esetben pedig a bírság 3 millió rubelre emelkedhet.

Az orosz külügyminisztérium közleményében szintén "Oroszország ellen kirobbantott információháborúnak" minősítette az RT-csatornák letiltását, és a német média ellen meghozandó szimmetrikus megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba. A tárca közölte, hogy utasította az illetékes hatóságokat, hogy készítsék elő ezeket a lépéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Február 05. 09:19, hétfő | Bulvár

Kiosztották a Grammy-díjakat

Taylor Swift Midnights című albuma nyerte el a legjobb vokális popalbumnak járó díjat.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.