2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Június 23. 07:59, péntek | Tech
Forrás: teraz.sk

Orosz űrhajósok kommunikációs berendezéseket telepítenek az ISS-en

Orosz űrhajósok kommunikációs berendezéseket telepítenek az ISS-en

Két orosz űrhajós, Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin csütörtökön hatórás küldetést hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a nyílt űrbe kilépve, hogy felszereléseket telepítsenek és kísérleteket végezzenek el.

Prokopjev és Petelin több kísérleti csomagot vett fel az orosz Zvezda és Poisk modulokból, és kommunikációs berendezéseket szereltek fel az űrbázison kívül, amint az az orosz Roszkoszmosz űrügynökség élő közvetítésében látható.


Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) közölte, hogy az űrhajósok 20.48-kor GMT (22.48 MÁSZ) - hat óra és 24 perc után - fejezték be a felemelkedést a nyílt űrbe. Prokopjevnek ez volt a hetedik munkája az ISS külsején, míg Petelin számára ez volt az ötödik felemelkedés a nyílt űrbe.


A két űrhajós tavaly szeptemberben érkezett az ISS-re Francisco Rubio amerikai NASA-asztronautával együtt egy orosz Szojuz-kapszulával. A tervek szerint még idén visszatérnek a Földre.


Két héttel ezelőtt egy amerikai űrhajóspáros új napelemeket szerelt fel az ISS-re a nyílt űrbe való felszállás során.


Stephen Bowen és Warren Hoburg, a NASA űrhajósai összesen hat órát és három percet töltöttek az állomáson kívül. A körülbelül 18x6 méteres napelemek felszerelésén dolgoztak, amelyeknek a Föld körüli bázis energiaellátását kell javítaniuk, mivel az eredeti fotovoltaikus cellák idővel elhasználódtak.


1998 óta, amikor az orbitális bázis első modulját pályára állították, több mint 260 ilyen indítást hajtottak végre az állomás építése és fenntartása érdekében.

forrás: teraz.sk

Címkék: űrhajósok, iss, orosz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.