2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2022. Március 07. 23:27, hétfő | Világ
Forrás: HVG / 444

Orosz-ukrán háború: március 7. - Zelenszkij bosszút ígér az oroszoknak, büntet a Netflix

Orosz-ukrán háború: március 7. - Zelenszkij bosszút ígér az oroszoknak, büntet a Netflix

Napi hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború eseményeiről. Forrás: hvg.hu és 444.hu.

Bosszút ígér Zelenszkij az oroszoknak
„Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Megbüntetünk mindenkit, aki rémtetteket követett el ebben a háborúban, a mi földünkön,” nyilatkozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjjel. Azt üzente az orosz katonáknak: „megtalálunk minden gazembert, aki a városainkra, népünkre lőtt, bombázta a földünket, aki rakétákat indított, aki parancsot adott és aki megnyomta az indítógombot. Nem lesz egyetlen nyugodt percetek ezen a földön, csak a sírban.”

Az ukrán elnök kemény szavait mindazoknak intézte, akik ilyen vagy hasonló bűncselekményt követtek el Ukrajnában. Az államfő szerint mindenkit utolér majd méltó büntetése.

Egymillió fölött a Lengyelországba menekültek száma: Varsó magasabb uniós támogatást kér az Ukrajnával határos országoknak
Az Ukrajnával határos országoknak a bejelentettnél határozottan nagyobb uniós támogatásra van szükségük a menekültáradat kezelésére – hangsúlyozta a varsói kormányfői hivatalban vasárnap rendezett sajtóértekezleten Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Az Ukrajnából érkező menekültáradat miatt az Európai Unió (EU) frontországai – Lengyelország mellett Szlovákia, Magyarország, Románia, valamint Moldova is, amely nem uniós tagállam – óriási kihívásokkal szembesülnek – fogalmazott Jablonski. A jelenleg bejelentett uniós támogatás “határozottan nem elegendő” – tette hozzá.

Vasárnap este a lengyel határőrség a Twitter közösségi oldalán közölte: meghaladta az egymilliót az Ukrajnából Lengyelországba a háború kitörése óta elmenekülők száma. “Ez egymillió emberi tragédia, egymillió, otthonából a háború miatt száműzött ember” – olvasható a bejegyzésben. A kormányfői hivatalban tartott sajtóértekezleten részt vett Jablonski mellett Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal vezetője, Piotr Müller kormányszóvivő, valamint Andrij Descsica, Ukrajna varsói nagykövete, volt ukrán külügyminiszter is.

Michal Dworczyk úgy becsülte: a Lengyelországba érkező menekültek száma növekedni fog. E folyamat dinamikáját azonban nem lehet előre felmérni – fűzte hozzá.

A Netflix is bünteti az oroszokat
Felfüggeszti oroszországi tevékenységeit a Netflix streaming-szolgáltató. Az Ukrajna megszállása miatti intézkedést ma jelentette be az óriáscég. Ezzel nagyjából egymillió felhasználótól esnek el.

Az Anonymous sikeres támadást hajtott végre az orosz állami televízió ellen
Az Anonymous nevű hackercsoport arról számolt be, hogy megtámadta az orosz állami propagandát terjesztő állomások internetes adását továbbító szervereket, és próbálkozásuk sikeres volt. Az orosz állami tévécsatornák ezek szerint elérhetetlenné váltak.

Részlet a csoport közleményéből: „Mi, Oroszország átlagos polgárai az Ukrajna területe ellen indított háború ellen vagyunk. Oroszország és az oroszok a háború ellen vannak. Ezt a háborút az orosz nép nevében Putyin bűnös, autoriter rezsimje robbantotta ki. Oroszok szólaljatok fel az ukrajnai népirtás ellen.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.