2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2022. Március 03. 15:44, csütörtök | Világ
Forrás: BBC / Al Jazeera / Reuters

Orosz-ukrán háború: március 3. - Érkeznek Ukrajnába az első külföldi önkéntes katonák

Orosz-ukrán háború: március 3. - Érkeznek Ukrajnába az első külföldi önkéntes katonák

A hírt maga Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök erősítette meg közösségi hálóra feltöltött videóban. Lavrov Hitlerhez és Napóleonhoz hasonlította az Egyesült Államokat, Mariupoliban népirtásról beszélnek.

Putyin: véghez fogjuk vinni, amit elterveztünk!
Úgy tűnik, Putyin nem hátrál, Macron szerint viszont Oroszország izoláltan, legyengítve fogja végezni. A két államelnök másfél órán keresztül tárgyalt csütörtökön telefonon, amely során az orosz elnök kijelentette, hogy véghez fogja vinni, amit előre eltervezett.

Mariupoli városvezetése: népirtás zajlik Ukrajnában
Az ostromlott város tanácsa csütörtökön közölte: az orosz hadsereg folyamatosan ágyúzza a létfontosságú infrastruktúrát, akadályozza az élelmiszer-ellátást, blokád alá veszi a várost, "mint régen Leningrádot." Közlésük szerint Mariupolban emiatt már nincs világítás, víz és fűtés. "Az egész nemzetünket elpusztítják. Ez ukránok elleni népirtás."

Harkiv ostromában harmincnégy civil esett áldozatul
Az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat emellett 285 sebesültet jelentett. Közlésük szerint az orosz hadsereg továbbra is bombáz lakóházakat és kormányzati épületeket is.

Videó: Civilek élőláncot alkotva védik az atomerőművet
A zaporizzsjai Enerhodar városában található létesítmény Európa legnagyobb atomerőműve és ezt közelítették meg az orosz csapatok az elmúlt napokban – írja a Guardian. A közösségi médiában egy ukrán tisztviselő által megosztott videón az látható, ahogyan egy ukrán zászlókat lengető tömeg autókból, homokzsákokból és kerekekből épített barikádok köré gyűlik.

Vitalij Klicsko: Nehéz a helyzet Kijevben, de uraljuk

Vitalij Klicsko kijevi polgármester röviden értékelte az ukrán főváros ostromhelyzetét csütörtök délelőtt. Szavai szerint a szituáció "nehéz, de uraljuk." A korábbi bokszvilágbajnok azt mondta, az éjjeli harcok nem követeltek újabb áldozatot a városban, az éjjel hallatszott robbanások forrása pedig az volt, hogy az ukrán légvédelem leszedte a bejövő orosz rakétákat. Klicsko arról is beszélt, hogy ma megjavítják a főváros fűtési rendszerének azon részét, mely a szerdai orosz légicsapásokban találatot kapott.

Erős címlappal jelentkezett az Economist
A gazdasági hetilap egy vezércikket is szentelt az ukrán helyzetnek, melyben arra figyelmeztettek, hogy ha Vlagyimir Putyin tovább fokozza a háborút, a világnak kell vele szembenéznie.

A tévétorony megsemmisítése miatt rádióra váltott a BBC
A kijevi tévétorony lebombázása és az internetet érő folyamatos kibertámadások miatt a brit közszolgálati csatorna úgy döntött, hogy rádiófrekvencián sugároz az országban. A BBC ezeken a rádiófrekvenciákon elérhető Ukrajnában.

Az IKEA bezárta az orosz és a fehérorosz boltjait
Annak a nagyjából 15 ezer dolgozónak, akiket érint ez a döntés, a cég azt ígéri, hogy „biztosítja a foglalkoztatását és jövedelmi stabilitását”, őket és családjaikat is támogatják. Az IKEA egy alapítványa 20 millió eurót adományoz az ukrán menekültek megsegítésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.