2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Március 21. 23:24, hétfő | Világ
Forrás: HVG / Reuters / Twitter / Financial Times

Orosz-ukrán háború: március 21. - Ramzan Kadirov Prada csizmában lépett be a háborúba, de nem tartott sokáig a menetelés

Orosz-ukrán háború: március 21. - Ramzan Kadirov Prada csizmában lépett be a háborúba, de nem tartott sokáig a menetelés

Napi összefoglalónk következik az Ukrajnában zajló háborúról és annak legfontosabb, világviszonylatban történt összefüggéseiről.

Kadirov és nyugati márkák
Több mint ezer eurós Prada bakancsban feszített a putyinista csecsen elnök februári seregszemléjén. Az ukrán titkosszolgálat szerint bár vasárnapra kivonultak a putyini agresszióba becsatlakozó csecsenek Ukrajnából, vezetőjük, Ramzan Kadirov a divatháborút megnyerhette, ugyanis amíg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pólóban és pulcsiban vezeti országát, addig az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet vezető Kadirov 1130 eurós Prada bakancsban feszített februári seregszemléjén. A Financial Times vette észre, hogy a múlt hónapban Csecsenföldön készített felvételeken a Putyint „szuperhősnek” tartó Kadirov egy Prada bőrcsizmában látható, amely jelenleg több mint 420 ezer forintnak megfelelő euróért vásárolható meg - írja a HVG.hu. Ramzan Kadirov pazarló viselete azonban csak a legkisebb gond.

Keményebb szankciók jöhetnek
Az Európai Unió kész további szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt - jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, a tagországok külügy- és védelmi minisztereinek közösen tartott tanácsülését követően hétfőn. Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a korlátozó intézkedések továbbra is fontos részét képezik annak az uniós megközelítésnek, hogy a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az ukrajnai háború megállítása érdekében. Josep Borrell szerint az EU nem katonai szövetség, "de meg kell tudnunk védeni az állampolgárainkat egy kihívásokkal teli és veszélyes világban" - közölte az uniós diplomácia vezetője.

Zelenszkij rabszolgahadseregnek nevezte az orosz csapatokat
Az ukrán elnök az ukrán népnek küldött hétfőn videóüzenetet, amelyben az ukránok szabadságát állította szembe az orosz megszálló erők „rabszolgaságával.” Beszédét arra hegyezte ki, hogy az orosz rabszolgák tudatát átvette a propaganda, és nem tudnak mit kezdeni az ukránok szabad akaratával. Ennek fő apropójaként Herszon városát hozta fel, ahol hétfőn az orosz katonák tüzet nyitottak a békés tüntetőkre. Zelenszkij azt mondta: a rabszolgák a szabadságot barbárságként fogják fel, és félnek tőle – ezért lőnek ártatlan emberekre. A herszoniaknak azt üzente: “Tartsatok ki! Sosem felejtjük el ezeket a lövéseket. Láttuk, hogy kiálltatok magatokért, láttuk, kik vagytok.”

Zelenszkij biztosította az Ukrajna déli részén harcoló városok lakóit, hogy mindig emlékeznek rájuk, és a szívük szakad meg, hogy nem tudnak velük lenni – de örömet ad az, hogy ilyen emberek vannak Ukrajnában, Ukrajna pedig soha nem lesz Oroszország. Az elnök szerint mindenki hős: hős, aki átlagemberként fegyvert fogott, és hősök azok a nők, akik kiállnak az országért. Hangsúlyozta, mind az országon belül, mind azon kívül fel kell állni azokkal szemben, akik nem hiszik el a valóságot – és emlékeztetni őket, hogy senki nem látja őket szívesen. Zelenszkij ezután külön kitért a harcokban érintett városokra: több mint 30 település és régió nevét említette.

EU: A háború elől menekülők befogadását és az orosz gázról való leválást is támogatni fogjuk anyagilag
Az Európai Bizottság felhívást tett közzé az ukrajnai menekülteket fogadó tagállamok támogatására, illetve segítséget ajánlott ahhoz, hogy az uniós országok fokozatosan megszüntethessék függésüket az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól – közölte a brüsszeli testület hétfőn, amelynek részleteiről itt olvashat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.