2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Június 06. 21:32, hétfő | Világ
Forrás: Reuters • HVG.hu • Nexta

Orosz-ukrán háború • június 6. • Zeman szerint Putyint hadbíróság elé kell állítani

Orosz-ukrán háború • június 6. • Zeman szerint Putyint hadbíróság elé kell állítani

Újabb fegyverek érkezhetnek Ukrajnába, közölte Spanyolország és Nagy-Britannia. Az oroszok Szlovjanszkot nézték ki, Kurszk régiót pedig ukrán támadás érhette.

ÖSSZEFOGLALÓ
Forrás: HVG.hu, AP, Nexta

Milos Zeman korábban kedvelte Putyint, de most szerinte hadbíróság elé kell állítani

A cseh elnök a korábbi években többször is találkozott orosz partnerével és pozitívan viszonyult Oroszországhoz, az Ukrajna elleni orosz támadás után azonban megváltoztatta véleményét. A Szabad Európa Rádió ukrán adásának adott interjúban azt mondta, "Ma úgy gondolom, hogy Putyin valóban hadbíróság elé való. S ezzel párhuzamosan orosz bíróság elé is mindazért, amit képes volt Oroszországgal tenni." Zeman már korábban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin az Ukrajna elleni támadással béke elleni bűncselekményt követett el, ami szerinte szinonimája a háborús bűnnek. A cseh államfő úgy véli: Putyin úgy döntött az Ukrajna elleni támadásról, hogy tudatában volt annak, döntése politikai és gazdasági szankciókat von maga után Oroszország ellen. "Gyakorlatilag elszigeteltségbe küldte Oroszországot és az oroszokat. Visszavetette országa fejlődését. Ez nagyon szomorú"

Nagyszabású NATO-gyakorlatok kezdődtek svéd és finn részvétellel

A Balti-tengeren megtartott BALTOPS gyakorlatokon 45 hajó, 75 repülőgép, több mint 7000 tengerész, pilóta és tengerészgyalogos vesz részt. A két hetes gyakorlaton összesen 16 országból vesznek részt, köztük a két NATO-tagságra jelentkező két országból, idézi az AP tudósítását a Nexta.

Iskolákat, kollégiumokat, házakat bombáz az orosz hadsereg Lozovajában

A kelet-ukrajnai Harkiv megyében fekvő 54 ezres város polgármestere, Szerhij Zelenszkij szerint személyi sérülés nem történt. Három iskolában, két óvodában és egy kollégiumban azonban kárt tettek a találatok – írja Twitter-bejegyzésében a The Kyiv Independent.

A brit hírszerzés szerint Szlovjanszk az oroszok célpontja

Szeverodonyecknél folytatódnak a komoly harcok, az oroszok próbálnak Szlovjanszk felé nyomulni a brit hírszerzés szerint. Azt is tudni vélik, hogy az oroszok SA-15 és SA-22 légvédelmi eszközöket szállítottak a stratégiai jelentőségű Kígyó-szigetre, hogy ezzel biztosítsák a sziget közelében mozgó hadihajóik védelmét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.