2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Április 28. 23:53, csütörtök | Világ
Forrás: HVG • Portfolio

Orosz-ukrán háború • április 28.: Delfinekkel védik az orosz hadiflottát

Orosz-ukrán háború • április 28.: Delfinekkel védik az orosz hadiflottát

Összefoglaló: 28/04/2022

A Fehér Ház már majdnem kimerítette az eddigi Ukrajnára szánt keretét, az elnök további 33 milliárd dollárt kért a segítségnyújtásra
Elfogadta az amerikai képviselőház Biden elnök javaslatát az Ukrajnának biztosított katonai és humanitárius segítség költségvetési keretének bővítéséről. Németország nehézfegyvereket küld.

Az elpusztított város közepén zongorázott a világhírű művész
Darijus Magintas zongoraművész Chopint játszik a Kijevvel szomszédos Irpiny elpusztított kulturális központjának épülete előtt.

Rakétatámadás érte Kijevet az ENSZ-főtitkár látogatásakor

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár találkozóját követően két robbanást lehetett hallani Kijevben. A robbanásokat szemtanúk megerősítették a Reutersnek, illetve a CNN helyi csapata is hallotta. A két hatalmas robbanás több kilométerre a főváros központjától, a Sevcsenkivi kerületben történt. “Az ellenség tüzet nyitott Kijevre. Két találat volt a Sevcsenkivi kerületben. Minden szolgálat a helyszínen dolgozik. Az áldozatokról szóló információk tisztázása folyamatban van,” mondta Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere.

A légvédelmi szirénák nem szóltak, amikor a támadás történt. Egy videófelvételen hatalmas füstoszlopot lehet látni az épületek fölött.

A csapások egyike egy lakóház alsó szintjét találta el, legalább három embert megsebesítve. Ez az első ilyen támadás az ukrán fővárosban április közepe óta – írta az AFP. Szemtanúk egy lángokban álló épületet és a levegőbe szálló fekete füstöt láttak. Az MTI szerint Szvitlana Vodolaha, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője a Hromadszke televíziónak nyilatkozva közölte, hogy a támadásnak vannak sebesültjei, de pontos számuk még nem ismert. Az egyik rakéta egy pontosabban meg nem nevezett objektumot, a másik a mellette lévő lakott területet találta el.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a támadást António Guterres ENSZ-főtitkár és a világ biztonsága elleni támadásnak nevezte Twitter-oldalán. A miniszter tényként írta, hogy rakétacsapás érte a várost.
LINK

Kanada M777-es típusú tarackok kezelésére képez ki ukrán katonákat
Kanada katonai segélyként Ukrajnának átadott, 155 milliméter kaliberű M777-es típusú tarackok kezelésére képez ki ukrán katonákat – jelentette be csütörtökön Anita Anand kanadai védelmi miniszter amerikai hivatali partnere, Lloyd Austin oldalán Washingtonban. “A múlt héten amerikai szövetségeseinkkel közösen fokoztuk Ukrajna támogatását M777-es tarackok szállításával. Megerősíthetem, hogy kanadai katonák jelenleg kiképzést nyújtanak ukrán kollégáiknak ezen fegyverek kezeléséhez,” mondta Anand, aki ugyanakkor nem említette, hogy a kiképzés helyileg hol zajlik.

Az Egyesült Államok szintén kiképzést nyújt egy kis ukrán kontingensnek tarackok, illetve egyéb fegyverrendszerek kezeléséhez Ukrajna területén kívül. Ottawa a múlt héten jelentette be, hogy átad négy – 30 kilométeres hatótávolságú – M777 tarackot Ukrajnának, az addig leszállított 4500 darab M72-es típusú páncéltörő gránátvetőn és 7500 darab kézigránáton felül, illetve fontolgatja páncélozott járművek és harci drónok kameráinak leszállítását is katonai segély gyanánt.

Delfinekkel védik az oroszok a hadiflottájukat

Az orosz haditengerészet katonai célokra kiképzett delfinekkel védi fekete-tengeri flottáját - írta az amerikai haditengerészeti intézet (USNI) híroldalán helyi idő szerint szerdán. Műholdfelvételek szerint a szevasztopoli kikötő bejáratánál két víz alatti delfinkarámot helyeztek el még februárban, az ukrajnai háború kezdete körül.

Elképzelhetőnek tartják, hogy a delfineket ellenséges búvárok ellen is be akarják vetni, akik megpróbálhatnak bejutni a kikötőbe, hogy megtámadják a hadihajókat, amelyek közül sok kívül esik az ukrán rakéták hatósugarán.

A The Washington Post című amerikai napilap azt írta: a műholdas képek kiértékelésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég is egyetért a haditengerészeti intézet szakértőinek érvelésével. A Maxar az újság rendelkezésére bocsátotta a feltételezést alátámasztó felvételeket.

Kiváló hallásuknak köszönhetően a tengeri emlősök képesek felderíteni az aknákat és más potenciálisan veszélyes tárgyakat. az 1960-as évek óta az amerikai hadsereg is kiképez delfineket és oroszlánfókákat a víz alatti fenyegetések elhárítása érdekében.

Az annapolisi székhelyű amerikai haditengerészeti intézet szerint a hidegháború alatt a szovjet haditengerészet több programot indított tengeri emlősökkel. Ezek közül az egyik keretében harci delfineket képeztek ki Szevasztopol környékén. A Szovjetunió összeomlása után a képzési helyszín Ukrajnához került, majd a Krím félsziget 2014-es bekebelezése után újra az orosz haditengerészet felügyelete alá. A programot azóta kibővítették - írta az amerikai intézet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.