2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. December 30. 16:23, szombat | Interjú
Forrás: samorin.sk

Orosz Csaba: Idén is sikerült tartanunk a szintet

Orosz Csaba: Idén is sikerült tartanunk a szintet

Évértékelő interjút adott a somorja.sk portálnak Orosz Csaba, a csallóközi település polgármestere. Az interjú a Somorja és Vidéke 2023. évi decemberi számában is megjelent.

Az idei év komoly kihívások elé állította az önkormányzatokat. Borítékolható volt az energiaköltségek növekedése, valamint az is, hogy a mindenkori kormány további pénzeket von meg a városoktól, falvaktól. Orosz Csaba polgármester tájékoztatása szerint Somorja mégis tudta tartani a korábbi évek szintjét.

Hogy teljesített Somorja 2023-ban?
Ha a város idei költségvetését vesszük alapul, sikeresen teljesítettük. Igaz, tavaly decemberben meg kellett emelnünk a helyi adókat és illetékeket, de ezzel az árak és az energiaköltségek előre kalkulálható növekedésére reagáltunk. Az idő igazolta, hogy jól számoltunk; azok az önkormányzatok ugyanis, amelyek még nem emeltek adót, jövőre kénytelenek lesznek megtenni. Mi elébe mentünk, s így tudtuk tartani azt a komfortszintet, amelyhez lakosaink hozzászoktak.

Mire gondol?
Elsősorban a legalapvetőbb lakossági szolgáltatásokra, mint például a közvilágítás, a hulladékelszállítás, a közterületek karbantartása, és még sorolhatnám. Ezeken a területeken nem kellett életbe léptetnünk megszorításokat. Számolnunk kellett azzal is, hogy az év folyamán a közszférában dolgozók bérét kétszer is emelték, amit időlegesen nekünk kellett finanszíroznunk. Mindezt sikerült megoldanunk.

Kivetült a recesszió a város társadalmi életére?
Nem, hiszen a városban működő szervezetek – a tűzoltók, a sportklubok és a kulturális csoportok – ugyanolyan mértékű támogatásban részesültek, mint a gazdasági visszaesést megelőző években. Valahol ennek is köszönhető, hogy idén olyan pezsgő kulturális élet volt a városban, amilyet még a koronavírus-járvány előtti években sem láttunk. Folytattuk a participatív költségvetési programunkat is, teret adva a lakosságnak, hogy megvalósítsa az elképzeléseit.

Melyek voltak a város idei legfontosabb projektjei?
A két legnagyobb projektünk kétségkívül a Pomléi úti nyugdíjasklub felújításának és az ifjúsági park építésének megkezdése volt. Mindkettő a tervek szerint halad, 2024-ben remélhetőleg át tudjuk adni őket. Az ifjúsági park területén kiépültek a közművek, a téli hónapokban lezárjuk a kültéri berendezésekre, pályaelemekre kiírt közbeszerzést, és tavasszal folytatódhat a munka.

Sikerült előbbre lépni a helyi infrastruktúra fejlesztése terén?
Igen, sok fontos út- és járdaszakaszt felújítottunk az év során. A teljesség igénye nélkül: befejeztük a Gazdasor alsó szakaszát, új aszfaltburkolatot kapott az Őszirózsa és a Középső utca, járdákat és parkolókat építettünk, illetve újítottunk fel a Temető és az Iskola utcában, ahol folytattuk a közvilágítás korszerűsítését is. Közben megoldottuk a járdán parkolást, felújítottuk a Csölösztői út elejét, a Corvin Mátyás Alapiskola udvarában átadtuk az atlétikai tartánpályát, és a K-Park létesítéséhez is hozzájárult a város. Természetesen a járdák akadálymentesítése is folytatódott, és még idén befejezzük a rendelőintézet előtti járdaszakasz és parkolók felújítását.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a városok zöldítése – Somorja milyen irányba halad?
Úgy vélem, jó az irány. Évről évre egyre több városunkban a virág, ami az Area Kft. érdeme, ugyanakkor a faültetések is folytatódnak. Egyik fontos projektünk a Pomléi úti, illetve a Pomlé parkerdőben található fák megmentése. Ezeket dendrológusok kezelik, csak idén mintegy 80 ezer eurót költött rá a város. Biztató jel, hogy a helyi vállalkozók és lakosaink is jócskán kiveszik részüket a város zöldebbé tételéből. Ide kívánkozik az is, hogy Somorján jelentősen csökkent a vizuális szmog mértéke, hiszen az elmúlt egy-két évben a billboardok döntő többségét eltávolítottuk.

Milyen tervekkel vág neki a város, az önkormányzat az új évnek?
Mindig négy évre tervezünk, s amit lakosaink felé vállaltunk, azt szeretnénk is teljesíteni. Folytatjuk a megkezdett projekteket, de újakat is indítunk. Ezek egyike a fizetős parkolás bővítése lesz, amely három területet fog érinteni a Csölösztői út, a Szél utca, valamint a Városmajor térségében. Pályáztunk a tűzoltóság felszerelésének bővítésére, illetve a Korona épületének további felújítására is. Előkészületben van a Bél Mátyás Alapiskola bővítésének projektje, s természetesen folytatni akarjuk a már megkezdett beruházásokat. Sok még a tennivaló, de jó úton haladunk afelé, hogy Somorját még élhetőbb hellyé tegyük.

Az interjú a Somorja és Vidéke 2023. évi decemberi számában jelent meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 09:48, hétfő | Sport

Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát, ezzel megszerezte negyedik Európa-bajnoki címét

A spanyolok magabiztos játékkal, pontvesztés nélkül zárták a kontinensviadalt, megszerezve a rekordot jelentő negyedik EB-címet.

2024. Július 14. 16:44, vasárnap | Rendőrségi

Ne kössük mindenki orrára, mikor és hová megyünk nyaralni

A rendőrség nem ajánlja, hogy bárki is a közösségi hálón bejelentse, hogy épp kirándulni megy, ahogy azt sem, hogy valaki a nyaralás alatt aktuális fényképeket töltsön fel a közösségi oldalára.

2024. Július 14. 16:33, vasárnap | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Július 08. 11:40, hétfő | Sport

F1: Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

Ez volt a brit versenyző kilencedik győzelme hazai pályán (2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020, 2021, 2024).