2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2023. Július 23. 10:05, vasárnap | Magyarország
Forrás: Teraz.sk

Orbán összefogásra buzdította a felvidéki magyarokat

Orbán összefogásra buzdította a felvidéki magyarokat

Orbán ezt a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, Tusnádfürdőn elmondott beszéde után, a hallgatóság kérdéseire válaszolva jelentette ki.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök bírálta a szlovákiai magyar kisebbséget, amely annak ellenére, hogy a lakosság nagyjából tíz százalékát teszi ki, nem tudja biztosítani képviseletét a szlovák parlamentben - írja a TASR budapesti tudósítója a telex.hu hírportálra hivatkozva.

"Kedves felvidéki magyarok, ez egy elég abszurd helyzet. Félmillió magyar él ott (Szlovákiában). Nem mondhatjuk, hogy a szlovákok miatt ne tudnánk mozgósítani, bár persze ők is különféle találgatásokat folytatnak. De ez az élet része" - mondta Orbán miniszterelnök, aki rossz teljesítménynek nevezte a kialakult helyzetet, ha valaki "az ország különálló részein" akar tenni a hazájáért.

Szerinte nagyrészt a helyi közösségek felelősek ezért a kérdésért.

„Ha tenni akarnak magukért és a nemzetért, össze kell fogniuk, és biztosítaniuk kell képviseletüket a törvényhozásban” – nyomatékosított a magyar kormányfő.

Orbán és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken, Tusnádfürdőn találkozott a környező országok magyar politikai szervezeteinek vezetőivel.

Szlovákiát a Szövetség elnöke, Forró Krisztián képviselte.

Havasi Bertalan, Orbán szóvivője, csak annyit közölt, hogy a Bálványosi Nyári Szabadegyetem (Tusványos) keretében zajló tanácskozás résztvevői Magyarország nemzetstratégiájának aktuális kérdéseit vitatták meg.


Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Július 24. 12:26, szerda | Sport

Kezdődnek a 2024-es nyári olimpiai játékok Párizsban

A francia fővárosban száz év után, immár harmadszor rendezik meg a legnagyobb sportünnepet.

2024. Július 23. 09:50, kedd | Szlovák

Leszállt az első két F-16-os vadászgép Szlovákiában

A védelmi minisztérium szerint az Amerikai Egyesült Államokból Szlovákiába tartó repülőutat amerikai pilóták tették meg.

2024. Július 15. 09:48, hétfő | Sport

Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát, ezzel megszerezte negyedik Európa-bajnoki címét

A spanyolok magabiztos játékkal, pontvesztés nélkül zárták a kontinensviadalt, megszerezve a rekordot jelentő negyedik EB-címet.