2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2023. Július 23. 10:05, vasárnap | Magyarország
Forrás: Teraz.sk

Orbán összefogásra buzdította a felvidéki magyarokat

Orbán összefogásra buzdította a felvidéki magyarokat

Orbán ezt a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, Tusnádfürdőn elmondott beszéde után, a hallgatóság kérdéseire válaszolva jelentette ki.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök bírálta a szlovákiai magyar kisebbséget, amely annak ellenére, hogy a lakosság nagyjából tíz százalékát teszi ki, nem tudja biztosítani képviseletét a szlovák parlamentben - írja a TASR budapesti tudósítója a telex.hu hírportálra hivatkozva.

"Kedves felvidéki magyarok, ez egy elég abszurd helyzet. Félmillió magyar él ott (Szlovákiában). Nem mondhatjuk, hogy a szlovákok miatt ne tudnánk mozgósítani, bár persze ők is különféle találgatásokat folytatnak. De ez az élet része" - mondta Orbán miniszterelnök, aki rossz teljesítménynek nevezte a kialakult helyzetet, ha valaki "az ország különálló részein" akar tenni a hazájáért.

Szerinte nagyrészt a helyi közösségek felelősek ezért a kérdésért.

„Ha tenni akarnak magukért és a nemzetért, össze kell fogniuk, és biztosítaniuk kell képviseletüket a törvényhozásban” – nyomatékosított a magyar kormányfő.

Orbán és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken, Tusnádfürdőn találkozott a környező országok magyar politikai szervezeteinek vezetőivel.

Szlovákiát a Szövetség elnöke, Forró Krisztián képviselte.

Havasi Bertalan, Orbán szóvivője, csak annyit közölt, hogy a Bálványosi Nyári Szabadegyetem (Tusványos) keretében zajló tanácskozás résztvevői Magyarország nemzetstratégiájának aktuális kérdéseit vitatták meg.


Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 25. 12:10, csütörtök | Magyarország

Hatalomátvételt kísérelt meg egy fegyveres csoport Magyarországon

A csoport tagjai többek közt azt is kijelentették, hogy le akarják tartóztatni a magyar kormány korábbi és jelenlegi tagjait.

2024. Február 20. 10:28, kedd | Kzélet

A Tesco, a Billa és a Kaufland 50 új üzletet szeretne nyitni

Minden nagyobb üzletlánc bejelentette, hogy növelni kívánja az üzletei számát. Ezáltal Szlovákia különböző régióiban számos üzlettel bővül majd a kínálat.

2024. Február 20. 09:01, kedd | Világ

Az EU-tagállamok humanitárius szünetre szólították fel Izraelt

Az államok ismételten felszólították Izraelt, hogy ne indítson támadást a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városa ellen, ahol a palesztin enklávé 2,4 millióra becsült lakosságának több mint fele húzza meg magát.

2024. Február 19. 09:34, hétfő | Sport

NHL: A Pittsburgh visszavonultatta Jágr mezét

Jágr a Pittsburghben kezdte NHL-pályafutását, amellyel kétszer nyert Stanley Kupát.