2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. November 14. 12:16, szombat | Kultúra
Forrás: TASR

Online tartják a 2020-as Múzeumok és Galériák Éjszakáját

Online tartják a 2020-as Múzeumok és Galériák Éjszakáját

A Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) szeretettel vár minden érdeklődőt a szombati online Múzeumok és Galériák Éjszakájára.

A népszerű, európai szintű rendezvény idei, 16. évfolyamát a járványügyi rendeletek miatt online tartják. 20 múzeum és galéria programját tekinthetik meg a résztvevők délután 15.00-tól 24.00-ig az nmag.snm.sk oldalon. Múzeumi műtárgyak és képzőművészeti alkotások szerepelnek a múzeumok és galériák kínálatában. Virtuális kiállítások, kommentált tárlatvezetések, előadások, beszélgetések várják a „látogatókat“.

Az online program keretein belül oktatási videók, adatlapok, játékzónák, vetélkedők és munkalapok is elérhetőek a résztvevők számára. Például a CVTI SR - Múzeum školstva a pedagogiky online kiállítási sorozatot mutat be fontos szlovák személyiségek emlékiratairól, melyekben iskolás éveiket mutatják be, továbbá 1918 és 1945 közötti iskolai gyűjteménytárgyakat is meg lehet tekinteni. Virtuális tárlatvezetés is zajlik az új múzeumház rekonstruált helyiségeiben. Azt, hogy milyen éjszaka bezárva lenni a múzeumban, kipróbálhatják a látogatók az SNM online prezentációján keresztül. Az épület kiállításain Michal Milan Harminc múzeumépítő és a gyűjtemények gondozói viszik keresztül a nézőket. Hogy mit éltek át a „Nők a felkelésben“, azt a hadseregről szóló előadásból tudhatjuk meg, mely a Szlovák Nemzeti Felkelés kiállításának részét képezi. Hogy miként (ne) viselkedjen a múzeumban, azt az SNM - Történeti Múzeum szórakoztató oktatóvideók segítségével magyarázza el.

A gyermekek számára magyar királyokkal kapcsolatos történeteket és legendákat kínál az esemény. A Stredoeurópsky dom fotografie audiovizuális bemutatót tart a közép-európai Sonification a Zoya Galériában című kiállításáról, illetve fotóművészeti oktatásról tart előadást Az egyéni tanfolyamoktól a gyermek táborokig címmel. Szlovákia kulturális örökségének több mint egymillió digitalizált tárgyát teszi elérhetővé a Múzeumok és Galériák Éjszakája alatt a Slovakiana portál. Ez lehetővé teszi az érdeklődők számára a tárgyak vonzó, részletes bemutatását, virtuális kiállítások megtekintését, saját gyűjtemények létrehozását és érdekes témák megosztását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.