2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Március 31. 09:09, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

Olaszországnak kártérítést kell fizetnie a tunéziai menekülteknek

Olaszországnak kártérítést kell fizetnie a tunéziai menekülteknek

Olaszország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát - döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön arra kötelezte Olaszországot, hogy fizessen kártérítést négy tunéziai menekültnek, akiket a tengeren mentettek ki, Lampedusa szigetére szállítottak, majd visszatoloncoltak Tunéziába. A TASR a DPA hírügynökség jelentését vette át.

Olaszország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát, valamint a szabadsághoz és biztonsághoz való jogot és a külföldiek tömeges kiutasításának tilalmát - döntött a strasbourgi székhelyű bíróság.

A négy kérelmező 2017 októberében indult útnak Tunéziából egy rögtönzött hajón. A tengeren problémák adódtak, és egy olasz hajó mentette ki őket, amely Lampedusára vitte őket.

"Tíz napra ott helyezték el őket, ez idő alatt nem hagyhatták el a szigetet és nem kommunikálhattak a hatóságokkal. Az ottani körülmények embertelenek és megalázóak voltak" - tette hozzá ítéletében az EJEB.

A négy menekültet 40 másik menekülttel együtt később a repülőtérre vitték, ahol arra kérték őket, hogy írjanak alá olyan dokumentumokat, amelyeket nem értettek. Ezzel megtagadták tőlük az országba való belépést, amelyet a rendőrség adott ki.

A sértettek szerint ezután a szicíliai Palermóba repültek, ahonnan erőszakkal Tunéziába szállították őket. Olaszországnak mindegyiküknek 8 500 euró kártérítést és 4 000 euró költségtérítést kell fizetnie.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.