2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Október 10. 19:09, vasárnap | Világ
Forrás: HVG

Olaszország is elérte a nyájimmunitást

Olaszország is elérte a nyájimmunitást

Több mint 40 millió olasz választotta a vakcinát, a lakosság 15%-a azonban továbbra sem hajlandó beoltatni magát. Hivatalos: Olaszország elérte a 80%-os átoltottságot.

A hatvanmillió főt számláló államban már 43 millióan kapták meg az oltás mindkét adagját, így az olaszok elérték a nyájimmunitást. A hatóságok szerint van egy 15%-nyi csoport, akik továbbra sem hajlandók beoltatni magukat. A 12 év feletti olaszok 80,04%-a kapta már meg a dupla adagot vasárnap délutánig, ha pedig számba vesszük az első oltásosokat is, akkor ez a szám felugrik 84,6%-ra.

"Sikerült teljesíteni a kitűzött célt."

Ezt Paolo Francesco Figliuolo tábornok nyilatkozta, aki jelenleg a járványügyi biztos posztját tölti be. A cél elsősorban az volt, hogy még a harmadik hullám tetőzése előtt sikerüljön elérni a közösségi immunitást. Igaz, az eredeti terv szerint ennek már szeptember végén meg kellett volna történnie, de a két hét késés még nem világvége. A tábornok március óta irányítja a vakcinázási programot, ekkor még csak négymillió olasz választotta az oltást. Az egészségügyi tárca adatai szerint a lakosság több mint 15 százaléka még egy oltásban sem részesült, ami 8,5 millió nem védett embert jelent. A vakcinára nemet mondókról van szó, nincsenek közöttük azok, akik betegség vagy más ok miatt nem olthatók. A harmadik adagot eddig nem egész négy százalék kapta meg.

A napi esetszám és a kórházakban kezelt betegek aránya továbbra sem emelkedik, a halottak napi számát viszont nem sikerült nullára csökkenteni. A pandémia 2020. februári kezdete óta több mint 131 ezren haltak meg koronavírus-fertőzés miatt, ami Nagy- Britannia után a második legmagasabb szám Európában.

Vasárnap éjfélt követően Szicília szigetén is feloldják az augusztusban bevezetett szigorításokat, így Olaszország teljes egésze „fehér területté” válik. Mostantól egyetlen tartományban sem lesznek érvényben korlátozások. Hétfőtől feloldódik a nézőszám-korlátozás a mozikban, a színházakban és a koncerttermekben is, de a szájmaszk viselése továbbra is kötelező lesz. A nyitott stadionok esetében a kapacitás 75%-a lesz kihasználható, a zárt szórakozóhelyek a vendégszám felét fogadhatják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.