2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. November 26. 23:11, péntek | Kzélet
Forrás: TASR / Nyitókép: SME

Oktatás: a szülőkön múlik, hogy engedik-e a gyerekeket iskolába

Oktatás: a szülőkön múlik, hogy engedik-e a gyerekeket iskolába

Ezt Branislav Gröhling oktatási miniszter jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. Az is nagyon valószínű, hogy a téli szünet tovább fog tartani a megszokottnál.

A tárcavezető továbbra is kitart a kormány és saját véleménye mellett, miszerint egyelőre nem szükséges bezárni az iskolákat. Ennek fő oka, hogy még egy távoktatásos időszak akár jóvátehetetlen károkat is okozhat a gyerekek fejlődésében. Egyúttal elismerte, hogy százával kapja a bírálatokat a gyermekeiket féltő szülők részéről. Gröhling világosan fogalmazva megismételte: „Nem az iskolák bezárása, hanem az oltás a megoldás. Elutasítom azt a vádat, miszerint a vírus terjedésének egyetlen gócpontja az iskola lenne. Amennyiben az oltási kampány nem végződik sikerrel, úgy természetesen kénytelenek leszünk bezárni az iskolák kapuit.”

A pedagógusok átoltottsága jelenleg 71%-on áll, rájuk az OTP-szabály vonatkozik a munkahelyükön, így a vakcinát elutasító tanárokat állandó jelleggel tesztelni fogják. A kötelező teszteléshez és a védőeszközökhöz 30 euróval járul hozzá a tárca minden egyes alkalmazott esetében. Gröhling hangsúlyozta, támogatja a kötelező maszkhasználat visszavezetését az alapiskolákban, a gyerekek kötelező tesztelése azonban még nem eldöntött kérdés. Teszt van, az állami készletek rendelkezésre állnak.

„A különböző osztályokba járó diákok nem találkozhatnak egymással még az iskolai ebédlőben sem,” fogalmazott a miniszter. A legnagyobb változást talán az jelenti, hogy a lockdown alatt individuális lesz a jelenléti oktatás, magyarán a szülő döntheti el, hogy gyermeke járjon-e iskolába. Hétfőtől bezárnak a művészeti alapiskolák, a szabadidőközpontok és megszűnik minden iskolán kívüli szakkörös tevékenység. A diákszállók és az iskolák éttermei csak azon diákok számára lesznek elérhetőek, akik a jelenléti oktatást választják.

Az individuális jelenléti oktatás miatt a tanórákat hibrid formában tartják majd, azaz osztályon belül is lehetnek olyan diákok, akik helyben, és olyanok is, akik otthonról kapcsolódnak be a tanórákba. Gröhling ígéretet tett arra, hogy lesz módja annak is, hogy a szülő igazolni tudja a jelenléti oktatásból kimaradó gyermekét. Az osztrák szabály lehet a befutó, amely alapján, aki otthon marad, annak automatikusan igazolják a hiányzását.

Minden jel arra utal, hogy a diákok korábban mehetnek el a téli szünidőre, a tervezett december 22. helyett 17.-e lehet az utolsó hivatalos tanítási nap. A miniszter szerint erről a napokban döntés születik. Gröhling zárógondolatában megismételte önmagát, miszerint amíg a regionális közegészségügyi hivatal nem dönt egy adott iskola bezárása mellett, addig az országos bezárást semmiféle releváns érv vagy adat nem indokolja.

Címkék: COVID, iskola, oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.