2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Január 10. 15:25, vasárnap | Világ
Forrás: HVG

Obama: Trump veszített, de például Orbán még nem

Obama: Trump veszített, de például Orbán még nem

A volt amerikai elnök szerint két fajta vezetés létezik. Az „erős ember” féle vezetés, amelyet Trump is képviselt még messze nem tűnt el a világból, majd hozzátette, kikre is gondol valójában.

A volt amerikai elnök Trevor Noah műsorvezetővel beszélgetett a Daily Show különkiadásában. Az interjú apropója Obama nemrégen megjelent könyve, az Egy ígéret földje, mely itthon a HVG Kiadó gondozásában jelent meg. A beszélgetés elején Noah arról kérdezi a volt elnököt, hogy ki az, akivel tartja még a kapcsolatot, szokott-e mémeket küldözgetni például Angela Merkelnek és hogy hogyan őrzi meg az optimizmusát olyan körülmények között, amilyenek ma a világban uralkodnak. Válaszában Obama először Merkel vezetői tevékenységét méltatja és a demokratikus államok egyik vezetői típusaként jellemzi, "ezek azok a jó emberek, akik jó célokért küzdenek és hatalomba is kerülnek". Itt megismételte egy Dél-Afrikában tartott beszédének mondanivalóját, mely szerint létezik ez a vezetői típus, mely demokratikus alapokon irányít, az embereket is bevonva a döntéshozatalba és létezik az erős ember típusa.

Ez utóbbit úgy jellemzi, hogy fentről-lefelé uralkodó, hiercarchikus rendszer, az állampolgárait alattvalókként kezelő attitűddel vezeti az országot, melynek élére megválasztották. "Ez történik az Egyesült Államokban is és ennek nem lesz vége csak azért, mert Donald Trump elveszítette az elnökválasztást. Látunk erre példát a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai és ázsiai országban" - mondta Barack Obama.

Véleménye szerint kétféle értelmezés létezik, ami a hatalmat és a vezetői szerepet illeti. Hozzátette, hogy eljött az ideje, hogy Amerika ne tekintse magát a világ rendőrségének, hiszen már más országok is vallják azokat a demokratikus elveket, amelyeket az Egyesült államok. Nem kell félni attól, hogy ebben a multipoláris világrendben saját lábukra szeretnének állni más országok. Biden elnöksége alatt valószínűleg nem lesz könnyű dolga a magyar kormánynak. Az USA külügyminisztere egyébként egy magyar származású politikus, Anthony Blinken lesz. Visszatér a külügybe Victoria Nuland is, aki korábban a magyar kormány éles kritikusa volt az Obama-adminisztráció alatt.

Címkék: Obama, orbán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.