2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2020. Október 28. 14:46, szerda | Helyi
Forrás: TASR

O. Sukeľ: Szlovákiában már majdnem teljesen elfogytak az influenza elleni vakcinák

O. Sukeľ: Szlovákiában már majdnem teljesen elfogytak az influenza elleni vakcinák

Szlovákiában már majdnem teljesen elfogytak az influenza elleni vakcinák, egyénileg azonban még hozzájuk lehet férni – mondta a Szlovák Orvosi Kamara elnöke, Ondrej Sukeľ.

Lehetségesnek tartja, hogy más országok többlete még elérhető lesz a szlovák piacon. „Az első szállítmány, amely 300 000 db vakcinából állt, már fel lett használva. Egyénileg még hozzáférhetnek a páciensek, ugyanis nem minden rendelőintézetben lett kiadva az összes megrendelt darab. Jelenleg vannak olyan patikák is, melyekben kapható vakcina, már csak a paciensen múlik, hogy felhívja, vagy meglátogassa őket,” nyilatkozta Sukeľ. Hozzátette, hogy ha lesz következő szállítmány egy olyan országból, ahol már nincs rájuk szükség, akkor az influenza elleni vakcina beszerezhető lesz például decemberben. Az Orvosi Kamara elnöke szerint azonban célszerű lenne beoltani magunkat a későbbi hónapokban is. „Nálunk mindig február végén van a tetőzés. A novemberi vagy decemberi védőoltás megfelelő módja az influenza megelőzésének,” emelte ki.

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint Szlovákiának az aktuális oltási szezonra 300 000 vakcina állt rendelkezésére két szállítótól. A szlovák állampolgároknak ezt az egészségügyi biztosító állta, tehát a gyógyszertárban az oltóanyagért nem fizettek. Zuzana Eliášová, a szlovák egészségügyi miniszter szóvivője azt mondta, minden erejükkel azon dolgoznak, hogy alternatív megoldást találjanak és bebiztosítsák az elérhető oltóanyagokat Szlovákiában. Elmondása szerint a minisztérium intenzíven kommunikál mindkét beszállítóval. „A szállítók szerint a vakcina elérhető lehet egy-egy gyógyszertárban. A patikák el voltak látva rengeteg előrendelt oltóanyaggal, melyeket,” tette hozzá.

Az Egészségügyi Minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy az előző években az oltott népesség csupán 4 százaléka volt influenza ellen is beoltva, ennek ellenére a gyártók 20 százalékkal megemelték Szlovákia adagját idén. „Részben a COVID-19 miatt is felszólítottuk a lakosságot, hogy oltassák be magukat influenza ellen, mivel ez célszerű megelőzése a légúti megbetegedéseknek, s ezáltal az oltóanyagok többsége fel lett használva,” nyilatkozta a tárca.

Az Egészségügyi Minisztérium nem avatkozik bele a vakcinarendelésbe. Az oltóanyagokat ugyanis nem központi rendeléssel vásárolják, hanem a gyógyszertárak szállító cégektől szerzik be őket. „Ennek ellenére nem vesszük félvállról a helyzetet és aktívan tárgyalunk a gyógyszergyártó cégekkel. A rendelésekbe azonban nem avatkozhatunk bele,” hangsúlyozta Eliášová.

A minisztérium hozzátette, az influenzát egészséges életmódunkkal is megelőzhetjük. „Légúti megbetegedésről van szó, melyet megelőzhetünk a már ismert alapszabállyal is, amely a ROR: rúško, odstup, ruky (szájmaszk, távolság és kezek – megj. szerk.). A helyes táplálkozás is segítségünkre lehet sok gyümölccsel, zöldséggel és folyadékkal. A friss levegőn való tartózkodás, mozgás, edzés és elég mennyiségű alvás is ajánlott,” zárta a minisztérium.

Címkék: influenza, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.