2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Január 06. 14:33, péntek | Világ
Forrás: noviny.sk

Nyugtalanság Horvátországban: emelkednek az árak a boltokban az euróra való átállás óta

Nyugtalanság Horvátországban: emelkednek az árak a boltokban az euróra való átállás óta

Csupán néhány nap telt el Horvátország eurózónához való csatlakozása óta, de az elégedetlen horvátok panaszai már elözönlötték a kormányt.

A panaszok főleg az olyan áremelésekkel kapcsolatosak, amelyek a fogyasztóvédelmi szervezet szerint kizárólag az euró bevezetésével köthetőek össze. A kormány intézkedéseket ígért, és a kiskereskedelem részéről tapasztalt drágulást "kizsákmányolásnak" minősítette. A hírről a TASR, az euractiv portál beszámolója alapján tájékoztatott.

Január 1-jén Horvátország az eurózóna 20. tagja lett, nyolc évvel a monetáris unió Litvániával történő bővítése után. A horvátok 29 év után leváltották a kunát, míg az euró árfolyamot 7,5345 kunában határozták meg. Viszont már kedden (január 3-án) megszaporodtak a panaszok, miszerint mint a kiskereskedelemben, úgy a szolgáltatásokban emelkedtek az árak.

„A polgárok jogosan dühösek és csalódottak, mivel a kormány mindvégig azt állította, hogy az euró bevezetése nem vezet magasabb árakhoz“ - nyilatkozta Ana Kneževičová, a fogyasztóvédelmi szervezet munkatársa.

Az új helyzetre reagálva Davor Filipovič horvát gazdasági miniszter kedden azt ígérte, hogy a kormány lépni fog: „A kiskereskedelmi láncok eddig minden hónapban emelték az árakat. Most, az euró bevezetése után újra ezt teszik, és megpróbálják becsapni az embereket, de ezt nem fogják megúszni." Később hozzátette, hogy a feketelistától kezdve, több termék árának befagyasztásáig, minden lehetőség a terítéken van.

Szerdán a Horvát Rádiónak azt mondta, hogy a kormány hamarosan döntést hoz az áremelésért felelős kereskedelmek lehetséges feketelistájáról. "Nincs ok az árak emelésére" - tette hozzá Filipovič.

Forrás: noviny.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.