2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Szeptember 06. 17:16, hétfő | Kultúra
Forrás: HVG

Nyolcvannyolc éves korában távozott Jean-Paul Belmondo

Nyolcvannyolc éves korában távozott Jean-Paul Belmondo

Távozott az élők sorából Jean-Paul Belmondo, legendás francia színész – tájékoztatott az AFP hírügynökség a színész ügyvédjére hivatkozva.

Belmondo a francia filmgyártás, pontosabban a francia újhullám legnagyobb csillaga volt a hatvanas és a hetvenes években. Akkoriban minden neves rendező, köztük Jean-Luc Godard, Francois Truffaut és Claude Chabrol is Belmondóval akart dolgozni. „Bohócnak készültem, kamaszfejjel bokszkesztyűt húztam, az orrommal felfogtam jó pár ütést, mielőtt színész lettem – mesélte néhány éve, hogy honnan indult – hiába figyelmeztetett az akadémiai tanárom, hogy ilyen arccal legfeljebb ajtónállókat játszhatok, nem tudta kedvemet szegni,” nyilatkozta anno Belmondo. Mielőtt filmes karriert futott volna be, tíz évig színházi színészként dolgozott. Első komolyabb filmes sikerét a Kifulladásig című Godard-alkotás hozta el, a legenda ekkor még csak huszonhat éves volt. Legtöbb mozifilmjét a hatvanas években készítette, szám szerint negyvenet.

Szerepválasztásai bizonyították, mennyire sokrétű színész volt, sosem riadt vissza attól, hogy teljesen eltérő karaktereket alakítson. Bár a legtöbben krimikből és thrillerekből ismerik, amelyekben bűnözőket vagy éppen zsarukat formált meg, melodrámákban is játszott, a többi között Romy Schneiderrel és Alain Delonnal. A nyolcvanas években kissé visszavonult a filmezéstől, majd visszatért a színpadra, ahol híres klasszikusokban szerepelt.

2001-ben egy párizsi kórházba szállították, miután sztrókot kapott. Újra meg kellett tanulnia beszélni és járni. Amint engedték neki, ismét a színpadon állt. Utolsó filmjeinek egyike volt az Egy ember és kutyája 2008-ban, amely ugyan nagy bukásnak bizonyult, de Belmondónak - saját bevallása szerint - sokat segített a felépülésben. A Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége 2010-ben életműdíjjal jutalmazta, egy évvel később pedig átvehette Cannes-ban az Arany Pálmát. 2016-ban Arany Oroszlánt, 2017-ben pedig César díjat nyert Párizsban.

Sophie Marceau a mozi egyik legnagyobb hősének nevezte Belmondót, elmondása szerint Belmondo „az előadóművészetben és a szerelemben is igazi profi”, aki hosszú pályafutása alatt szinte az összes nagy rendezővel együtt dolgozhatott.
Három héttel ezelőtt, a 88. születésnapján mosolygós képek készültek róla, akkor a gyerekeivel és az unokáival ünnepelt, köztük a legfiatalabb lányával, a 17 éves Stellával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.