2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Március 30. 22:21, kedd | Top10

Nyolc ok amiért érdemes nyolc órát aludni – MINDEN NAP!

Nyolc ok amiért érdemes nyolc órát aludni – MINDEN NAP!

Alvással töltjük életünk egyharmadát, legalábbis ez volna a helyes. Az emberi testnek szüksége van a pihenésre, mi mégis gyakran igyekszünk lerövidíteni az alvás időtartamát. Van, aki szerint felesleges időpocsékolás.

Vigyázzunk ezekkel az alvási időkből való lecsippentésekkel, ugyanis a kutatások azt mutatják, hogy a kevés alvás éppen az ébren töltött percek minőségének kárára megy.

A világ vezetői és sikeres üzletemberek között számos olyan akad, akiről köztudott, hogy más halandó emberek alvással töltött idejének töredékével is beéri pihenés címszó alatt, így sokkal több ideje van arra, hogy a fontos teendőivel foglalkozzon – egy ország ügyeit intézze vagy épp még több pénzt keressen. Bár nem tudjuk megcáfolni, hogy Donald Trump tényleg csak napi 4-5 órát alszik-e, a kutatók azt hangoztatják, ennek legalább duplája kellene ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és egészséges legyen. Talán akkor ő sem posztolgatott volna badarságokat a Twitterre. Meg úgy általában véve nem lenne olyan, amilyen. De a hírek szerint Martha Stewart is kevesebb mint 4 órát alszik, Tom Ford divattervező pedig napi 3 órára hunyja le a szemét – vannak, akiknek a délutáni szundija hosszabb ennél. Margaret Thatcher 4 órányi alvással irányította az Egyesült Királyságot, Barack Obama dőzsölt, ő 6 órát engedélyezett magának, Bill Clinton 5-6 órával érte be, míg Benjamin Franklin szintén 5 órát aludt átlagosan a feljegyzések szerint.

Azonban számos kutatás eredménye azt mutatja, hogy ez nem egy jó gyakorlat hosszú távon, és ha szeretnéd az ébren töltött óráid igazán kiélvezni, akkor bizony érdemes időt szánni a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra. Nyolc nyomós indokot hozunk, hogy miért is aludj legalább 8 órát éjszakánként, és hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy könnyebben jöjjön álom a szemedre.

CSÖKKENTI A MEGBETEGEDÉSEK KOCKÁZATÁT
Kicsit morbid, de talán az egyik legfontosabb szempont. Ráér megírni azt az e-mailt és befejezni a munkát, inkább legyen meg az elegendő alvás mennyiséged, mert a rövid távú pozitív hatásai mellett ez a hosszú élet egyik kulcsa is. Egy brit kutatás szerint – amelyben 1 millió embert vizsgáltak- azok, akik kevesebb mint hat órát aludtak 12 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg idejekorán.

Nehezen alszol el? Egy forró fürdő lefekvés előtt sokat segíthet a kikapcsolásban. Ha felmelegíted a tested, majd lefekszel a hűvösebb szobában, akkor a testhőmérsékleted gyorsabban zuhan le, ez lelassítja az anyagcserét, és felkészít az alvásra.

A HOSSZABB ALVÁS SEGÍT AZ ÉHSÉG KONTROLLÁLÁSÁBAN
Talán fel sem tűnik, de a rossz alvási szokások a táplálkozásod minőségét is ronthatják. Ha 8 órát alszol egy éjszaka, az azt jelenti, hogy a napod harmadát mozdulatlanul töltöd, így kevesebb kalóriára lesz szükséged.

Hogyan érheted el, hogy gyorsan és könnyen elaludj? Svájci kutatóknak van erre egy kissé furcsa, de bombabiztos válasza: a meleg lábfej a kulcsa a gyors elalvásnak. Tudományos oldalról ez azt jelenti, hogy a lábfejedben kitágulnak az erek, ami növeli a hőveszteséget, ezáltal lehetővé teszi, hogy a test a végtagokon keresztül hűtse le magát. Úgyhogy zoknikat fel!

TÁMOGATJA AZ IMMUNRENDSZERT
Már egy kevés alvás veszteség is negatívan hathat az immunrendszeredre, így ha rendszeresen kevesebb, mint 8 órát alszol, az le fogja gyengíteni a védekezőrendszered. A kutatások eredményei szerint azoknál, akik általában kevesebb, mint 7 órát alszanak, háromszor nagyobb az esélye egy szimpla megfázásnak, mint azoknál, akik kimaxolják a nyolc órát. A 2020-as évben pedig egyértelműen a fókuszba került ez a láthatatlan védőpajzs.

A jó alvás egyik meghatározó tényezője a fénymennyiség, vagyis annak hiánya. Ha van redőnyöd az szuper, de sötétítő függönyökkel is kizárhatod az amúgy nagyon fontos napfényt, legvégső esetben pedig akár egy puha szemmaszkot is feldobhatsz.

TÖBB ALVÁS – JOBB MEMÓRIA
Amellett, hogy segít a fókuszálásban és a súlyod kordában tartásában, a hosszabb alvás révén a memóriád is jobb lesz. Akik nem követik a kutatók ajánlásait, és nem alszanak rendszeresen 8 órát, azok nehezebben fogadják be az információkat, rosszabbul ítélik meg a helyzeteket és kevésbé tudnak hozzáférni a korábban elsajátított információkhoz.

Mi segít ebben? A naplóvezetés! Például egyszerre két legyet ütsz egy csapással, ha lefekvés előtt összeírod, hogy miért vagy aznap hálás: egyszerre gyakorlod a hála érzését, másrészt ez a katartikus és manuális tevékenység elősegíti az elcsendesedést.

KAPCSOLD KI A RENDSZERT, ÉS JOBBAN FOGSZ TUDNI KONCENTRÁLNI ÉS A TELJESÍTMÉNYED IS NŐ
Az alvás igazi mágikus erővel rendelkezik, ha a mentális teljesítőképességedről van szó: a memóriád felturbózása mellett javítja a gondolkodást, a koncentrációt és a produktivitást is. A másik oldalon viszont ott van, hogy ha nem alszol eleget, csökkenni fog a problémamegoldó képességed, ezáltal több hibát fogsz elkövetni a mindennapjaid során.

A kutatásokból tudjuk, hogy az óra látványa és az idő figyelése csak növelheti a stresszt, ezért dugd el a ketyegőt, és helyettesítsd hangszórókkal. Nagyjából 45 perccel alvás előtt hallgass nyugtató klasszikus zenét (vagy bármilyen más zenét ízlésednek megfelelően, aminek lassú az üteme).

A SZUNDI DEPRESSZIÓ ELLEN IS HATÁSOS
A mentális betegségek, mint például a depresszió nagy százalékban köthetők a rossz alváshoz. Lényegében a depressziós személyek 90 százaléka arról számol be, hogy rosszul alszik – nyilván kérdéses, hogy melyik okozza melyiket, de ez még egy nyomós érv amellett, hogy az alvás ne csak egy elkerülhetetlen dolog legyen, hanem kihozd belelő a maximumot.

Legyen egy rituáléd lefekvés előtt, ami segít mentálisan felkészülni arra, hogy aludni fogsz, ezáltal arra trenírozod az agyad, hogy tudja, itt az ideje kikapcsolni.

JOBB LESZ A SZOCIÁLIS ÉLETED
Itt egy érdekes összefüggés: ha kevesebbet durmolsz, rosszabbul fogsz teljesíteni a szociális helyzetekben. Onnantól kezdve, hogy képes vagy felismerni az emberek érzelmeit az arckifejezésük alapján, egészen odáig, hogy hatékonyan beazonosítod, majd reagálsz a szociális jelzésekre, az alvás segít az emberekkel való kommunikációban és a konfliktuskezelésben, így a hiánya komoly károkat okozhat a szociális életedben.

A Wesleyan University által végzett 2005-ös kutatás azt találta, hogy a levendula illat lefekvéskor csökkentette a vérnyomást, elsimította az idegeket és segített könnyebben elaludni a résztvevőknek.

MAGASABB LESZ A FÁJDALOMKÜSZÖBÖD
Sérülés esetén, legyen szó egy bokahúzódásról vagy egy lábtörésről, ahelyett, hogy egymást után falnád a fájdalomcsillapítókat, inkább próbálj meg 8 órát aludni. Több tanulmány is alátámasztja, hogy kapcsolat van a kevesebb alvás és az alacsony fájdalomküszöb között, vagyis fordítva is igaz: minél többet alszol, annál jobban fogod bírni azt.

De hogyan érhetnéd ezt el, ha nehezen megy az elalvás? A titok a hidegben rejlik. Alváshoz kapcsold ki a fűtést vagy állítsd bukóra az ablakot, esetleg szelőztess, mielőtt lefekszel, ez ugyanis segít, hogy hamarabb jöjjön az álom.

Címkék: életmód, alvás, top10

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.