2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. December 04. 20:19, vasárnap | Magyarország
Forrás: 444.hu

Nőtt a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok száma Magyarországon

Nőtt a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok száma Magyarországon

Immár 13 tanárt menesztettek az állásából polgári engedetlenség miatt. A tüntetések továbbra is folytatódnak.

Forrás: 444.hu

November 30-án újabb 8 tanárral bővült azoknak a száma, akik tiltakozások miatt lettek elbocsátva munkahelyükről.

December 3-án, szombaton ismét ezrek vonultak Budapest utcáin az oktatás ügyéért.
A Bajcsy-Zsilinszky úton felállított színpadon felszólalt a 13 menesztett tanár, illetve Pankotai Lili is, akinek korábbi kiállása miatt távoznia kellet az iskolájából.

A tüntetés szervezői a Tanárok a Tanárokért csoport, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom.

A 444.hu munkatársai feljegyezték a felszólalók szavait, mutatjuk:

„Azért vagyunk ma itt, mert a kormány semmibe vesz bennünket. Tanárokat, diákokat, szülőket még csak válaszra sem méltat.” - mondta Szabó Zsuzsanna Éva, PSZ elnök

Nagy Erzsébet, PDSZ ügyvivő szavai így hangzottak: „A kormány, mondjuk ki nyugodtan, Orbán Viktor, szintet lépett. Szintet lépett Pintér Sándor. Megtizedelik a népet. Random választottak ki nyolc pedagógust, nem okvetlenül a legtöbbet engedetlenkedőt.”

„Nem azért vagyok itt, hogy ecseteljem, hogy az oktatásirányítás, hogy árulja el a gyerekeimet és a nemzet jövőjét. Nem azért vagyok itt, hogy részletezzem, hogy, amit a minisztérium és a tankerület csinál, az nemes egyszerűséggel hazaárulás. Azért vagyok itt, hogy a karinthys szülők szempontjából elmondjam, hogy mit jelent az, hogy nem hagyjuk.
Ezekre a tanárokra, akiket most kirúgtak, a gyerekeknek szükségük van. Ha kell, és most kell, akkor a szülők finanszírozni fogják a kirúgott tanárok oktatását, hogy tanítsák a gyerekeinket. Ha kell, akkor az iskolán kívül, de karinthysként.” - fejtette ki Káldos János, karinthys szülő

Szabó Anita, madáchos szülő: ”A tiltakozás új formáit kell választanunk, és nem szabad visszariadnunk az elsőre radikálisnak tűnő eszközöktől sem. Ez a hatalom sajnos csak az erőből ért. Nem azt figyeli, hogy mit mondunk, hanem hogy hányan vagyunk. Nem félhetünk, mert a gyerekeink élete a tét.”

„Itt és most töredelmesen bevallom, hogy többszöri, szándékos, a tankerület álláspontja szerint jogellenes tevékenységben, polgári engedetlenségben vettem részt. A dicsőséges nagyurak mindezért azt gondolták, hogy az elbocsátásom képviselné legjobban a diákok érdekeit. Kérem, hogy sürgősen értesítse valaki Orbán Viktort, hogy a 2007-es kordonbontása miatt én is felmenteném a miniszterelnöki tisztségéből!” - jelentette ki Kapin Lilla, az Eötvös Gimnáziumból elbocsátott tanár

„Pintér miniszter úr, ismerje be, hogy ez nem az ön terepe, és nem is lesz. A gumibotlogika megbicsaklik a tanárok, diákok és a szülők ellenállásán. Kirúgatott eddig 13 tanárt, és nagyobb az ellenállás, mint valaha. Önnek köszönhetünk sok-sok közös élményt: a hídfoglalásokat, élőláncokat, a tankerületnél tartott tüntetéseket. Sikerült aktivizálni a diákságot. Miniszterelnök úr, miniszter úr, egy rossz hírem lenne: Ezt a generációt önök elvesztették.” - mondta Solymoss Miklós, az Eötvös Gimnázium tanára

Berta Beáta, a Karinthy Gimnázium tanára így szólalt fel: „Ha most a félelmet választjuk, hosszú időre választjuk azt. Mi már nem akarunk félni. Tenni akarunk: jót és jól. A 13 kirúgott tanárról: Ha most halogatunk, akkor az, amit ők csináltak, az sima áldozat lesz. Ők áldozatok maradnak, mártírok, akik soha nem akartak lenni. Ha most nem cselekszünk, akkor mi magunk is áldozatok leszünk, mártírok. Tanár akarok lenni, és nem áldozat.”

„De tanár úr, maga itt most mit gondol, hogy a kirúgott pedagógusok száma 13 fő? Hogy a nettó órabére egy tanárnak 1197 forint? Hogy egy darab bombás propagandaplakát ára egy pedagógus havi bére? ” - kérdezte Pankotai Lili és Molnár Áron

„A rendszerváltás a cigányoknak nem csak jót hozott. Nekünk azt hozta a rendszerváltás, hogy leválasztottak bennünket a minőségi oktatásról. Nem találkoztunk magyar gyerekekkel az iskolában. Évtizedek óta úgy tanulunk, hogy nyolc-tíz év után a gyerekeink a szorzótáblát nem tanulják meg, mert nincsenek tanárok. És most a tanárhiány megérkezik Budapestre (...)Harminc éves előnyünk van, ami egy keserű előny, keserű tapasztalás. Itt vagytok a kapujába. Meg akarnak fosztani benneteket a minőségi oktatatástól és a tudástól.” - mondta Orsós János, pedagógus.

Így szólt Pilz Oliver és Törley Katalin a Tanítanék Mozgalomból: „Nem Soros György miatt rossz a magyar oktatás. Nem a háború miatt rossz a NAT. Nem a menekültek miatt van tanárhiány. Nem az ellenzék írt új köznevelési férctörvényt. Nem a tizenkét évvel ezelőtti 4-8-12 évben nem volt oktatási minisztérium. Nem Brüsszel nem vette észre a pedagógusbérek leszakadását a többi bértől, miközben elvileg szárnyalt a gazdaság. Ami itt folyik, az nem kormányzás, hanem hatalomgyakorlás, erőszak, abúzus.”

„Folytassátok, folytassuk a harcot! Azt kérem, hogy tartsatok ki, harcoljatok a 13 kirúgott tanárért. Harcoljatok azért, hogy a ti gyerekeiteknek már egy jobb oktatási rendszer jusson. Álljatok ki magatokért!„ - biztatott Palya Tamás a Kölcsey Gimnázium egyik menesztett tanára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 25. 12:10, csütörtök | Magyarország

Hatalomátvételt kísérelt meg egy fegyveres csoport Magyarországon

A csoport tagjai többek közt azt is kijelentették, hogy le akarják tartóztatni a magyar kormány korábbi és jelenlegi tagjait.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:29, csütörtök | Sport

Győzött a Boston és bebiztosította a hazai pálya előnyét az NBA rájátszásában

A Celtics megszerezte szezonbeli 60. győzelmét.