2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Február 16. 15:13, csütörtök | Világ
Forrás: teraz.sk

Norvégia 6,9 milliárd eurónyi segélyt ad Ukrajnának

Norvégia 6,9 milliárd eurónyi segélyt ad Ukrajnának

„Ez olyan pénz Norvégiából, amelyet jelenleg nem használnánk fel” – mondta a norvég miniszterelnök.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóhíváson keresztül köszönte meg a 169 tagú oslói parlamentnek az adományt.

Norvégia öt év alatt 75 milliárd norvég koronát (6,9 milliárd eurót) biztosít Kijevnek, ezzel az egyik legnagyobb segélyadományozója lesz Ukrajnának, amely csaknem egy éve ellenáll az orosz katonai agressziónak. A segélycsomagot csütörtökön jelentette be a norvég parlament – olvasható a teraz.sk oldalon.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóhíváson keresztül köszönte meg a 169 tagú oslói parlamentnek az adományt. Ezt követően tíz parlamenti párt vezetője is a támogatásáról biztosította az ukrán elnököt. Egyedül a parlamentben nyolc mandátummal rendelkező ellenzéki szocialista Vörös Párt szólalt fel ellene, ugyanis nehezményezték, hogy a segély egy részét fegyverek vásárlására szánják.

Az ígért pénzügyi forrásokat a következő öt évben egyenletesen kell felosztani a katonai és a humanitárius segélyek között. Ez egyben azt is jelenti, hogy évente 15 milliárd norvég koronát (1,37 milliárd eurót) küldenek Oslóból Kijevbe.

Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a csaknem egy éve tartó orosz invázió "az első (ilyen) támadás Európában a második világháború óta". Hozzátette: a Kijevnek ígért pénzügyi ajándék Norvégia olajbevételeiből származik, és semmilyen módon nem érintheti a norvég gazdaságot. „Ez olyan pénz Norvégiából, amelyet jelenleg nem használnánk fel” – magyarázta.

Norvégia a fosszilis tüzelőanyagok egyik legnagyobb exportőre Európában. Az ukrajnai háború ezzel megnövelte a bevételeit, hiszen az eddig e tekintetben Oroszországtól függő európai országok most alternatív energiaforrásokat keresnek. Norvégia azonban visszautasítja azokat a vádakat, melyek szerint az ország profitál az ukrajnai-orosz háborúból.


forrás: teraz.sk

Címkék: Norvégia, segély, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.