2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Szeptember 19. 11:38, szombat | Világ

Nemzetközi tiltakozás az abortusz szlovákiai feltételeinek szigorítása ellen

Nemzetközi tiltakozás az abortusz szlovákiai feltételeinek szigorítása ellen

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa és több Európai Parlamenti képviselő aggodalmát fejezte ki a szlovák egészségügyi ellátásról szóló törvény módosítási tervezete kapcsán, amely az abortuszok területét szabályozza.

Emiatt az ET-biztos múlt héten levelet küldött Boris Kollárnak (Sme rodina), a szlovák Nemzeti Tanács elnökének és több parlamenti bizottság vezetőjének, s levelét ezen a héten az EP képviselők nyílt levele követte.
Mijatovic levelében kifejtette nem tetszését azzal kapcsolatban, hogy az új törvénytervezet ismét korlátozásokat kíván bevezetni a biztonságos és legális abortuszszolgáltatásokhoz való hozzáférés területén. „Különösen arra a javaslatra hívom fel a figyelmet, mely szerint a kötelező várakozási időt 48 óráról 96 órára hosszabbítanák és ennek alkalmazása ki lenne terjesztve az összes helyzetre. Kivételt csak az a szituáció képezne, amikor a nők egészségét közvetlen veszély fenyegeti.” írja Mijatovic. Szerinte a tervezett változások közt főleg az abortuszról való tájékoztatás, valamint a személyes adatok gyűjtése és megosztása görgetnek jelentős akadályokat az abortuszszolgáltatásokat felkereső nők elé és hozzájárulnak ezen nők megbélyegzéséhez. Ugyanez vonatkozik az abortuszszolgáltatások „reklámozásának” tiltására is.

„Emlékeztetném Önöket arra, hogy a javasolt intézkedések ellentétben állnak az Egészségügyi Világszervezet irányelveivel, valamint az ENSZ testületei, például a nőkkel szembeni diszkrimináció felszámolásával foglalkozó bizottság (CEDAW) és a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Bizottsága (CESCR) által a Szlovák Köztársaságnak adott konkrét ajánlásokkal.” figyelmeztet az emberi jogi biztos.
Dunja Mijatovic reakciója nyomán szeptember 15-én több szlovák európai parlamenti képviselő nyílt levelet intézett az elnöknőhöz, Zuzana Čaputovához, illetve a Nemzeti Tanács elnökéhez, Boris Kollárhoz. Ezt a Szexuális és Reproduktív Jogok Európai Parlamenti Fórumával, további EP képviselőtársakkal, az Európai Unió több tagállamának nemzeti parlamentjeinek képviselőivel, valamint az ún. harmadik világ országainak képviselőivel együttműködésben tették.
A levélben kiemelik a szexuális és reproduktív jogok szigorú tiszteletben tartásának fontosságát, valamint minden olyan jogalkotási javaslat elfogadásának hatékony megakadályozását, amely bármilyen módon korlátozhatja vagy veszélyeztetheti a nők jogait Szlovákiában. Hangsúlyozzák, hogy a nő azon joga, hogy szabadon és tájékozottan dönthessen saját testéről, abszolút és megkérdőjelezhetetlen. A nyílt levelet aláírta az Európai Parlament 53 képviselője különböző politikai csoportokból és további 76 nemzeti parlamenti képviselő, EU-s és Európán kívüli országokból egyaránt.

Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke úgy véli, hogy az abortusz területét érintő jogszabályi változások elsősorban szakmai és nyilvános vita eredményét kell képezzék, semmiképp sem szabad társadalmi konfliktus eszközévé válniuk. Martin Strižinec, az államfő szóvivője a nyílt levélre válaszolva hangsúlyozta, hogy az elnöknő tiszteletben tartja az Európai Parlament képviselőinek véleményét. „Feladata az alkotmányosság határainak védelme, amelyet bármilyen jogszabály átléphet, beleértve a szóban forgót is,” tette hozzá.
Az egészségügyi ellátásról szóló törvény módosítását a parlament júliusban első olvasatban elfogadta, most a második olvasatra vár. A szlovák OĽaNO párt képviselőinek javaslata többek közt részletesebb információgyűjtést szorgalmaz az abortusz okairól. Egészségügyi okokból történő abortusz esetén a tervezet szerint két független orvosi jelentés szükséges a terhességmegszakítás elvégzéséhez. A javaslat kitér a várandós, de már gyermekes anyák és a főiskolai hallgatók szállására is, akiknek átmeneti lakhatásra van szüksége terhességük elrejtése érdekében. A születési támogatás összegét a törvénymódosítás két részre osztja, az első 400 eurós részlet a terhesség tizenkettedik hete után kerülne kifizetésre az anyának. Ez a képviselők szerint megakadályozná, hogy a nők pénzügyi okokból folyamodjanak terhességmegszakításhoz.


https://rm.coe.int/commdh-2020-18-letter-to-parliament-slovak-republic-en/16809f7d70


https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/commissioner-urges-the-slovak-parliament-to-reject-bill-which-would-further-restrict-women-s-access-to-their-sexual-and-reproductive-health-and-rights

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.